CroCube: Prvi hrvatski (nano)satelit u veljači leti u svemir

CroCube je nanosatelit u obliku kockice crveno-bijelih boja hrvatske šahovnice, težak je oko 1,1 kilogram, veličine 10x10x10 centimetara. Prvi je to satelit kojeg će hrvati poslati u svemir, u veljači će biti lansiran iz Kalifornije u orbitu raketom Falcon 9 kompanije Elona Muska.
CroCube će imati dvije kamere i dva radijska odašiljača, a fotografirat će površinu Zemlje s 550 km visine. Hrvatsku će moći fotografirati tri puta dnevno otprilike 12 minuta. Tijekom misije moći će se na službenoj internetskoj stranici pratiti stanje i kretanje satelita, U sebi će imati i integriranu micro SD karticu s imenima i prezimenima donatora, fotografijama zainteresiranih građana i posebnu pločicu s ugraviranim najvećim sponzorima. CroCube će naposljetku povući Zemljina gravitacija pa će u potpunosti izgorjeti u atmosferi bez krhotina.
- "Kada promatramo CroCube, naš prvi hrvatski satelit, ne možemo ne osjetiti ponos i uzbuđenje. Uvjereni smo da će naš primjer lansiranja CroCubea motivirati još više tvrtki i stručnjaka" - kazala je na predstavljanju u prostorima ZICER-a u Zagrebu voditeljica misije CroCube Daniela Jović.
Jović je COO češko-slovačke tvrtke Spacemanic koja je pokrenula projekt zajedno s Društvom za edukaciju van okvira (EVO). Na projektu su radili stručnjaci iz raznih područja i kompanije, dok je sama kockica sastavljena u čistoj sobi fizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu...

CROCUBE LETI U SVEMIR

Izvori: ZICER, Slobodna DalmacijaU projektu CroCube je sudjelovala i hrvatska tvrtka Pulsar Labs. Ona je izradila prvi hrvatski CubeSat modul “AstroTron 1000” koji je dio CroCubea. Izvršni direktor Pulsar Labsa Ante Medić kazao je kako je lansiranje CroCubea i prilika za razvoj svemirske industrije u Hrvatskoj, istaknuvši da je riječ o industriji s najvećom dodanom vrijednosti.

Hrvatski astronom Ante Radonić kazao je kako je prvi hrvatski satelit prilika za popularizaciju znanosti i tehnologije kod mladih, što je posebno važno za razvoj STEM područja. "Svi oni koje zanimaju svemirska istraživanja dobiju veliku želju da se zainteresiraju za druge grane”, istaknuo je Radonić.

Povezani članci

Who's Online

We have 100 guests and no members online