Devastaciji Cetine nema kraja

Devastaciji Cetine kao da nema kraja. Nakon nedavnog sinjskog slučaja, na lokaciji Despotuša kod Glavica, sada smo dobili i omiški, u blizini Pavića mosta, a oba puta riječ je o nasipanju rijeke na najbesprizorniji mogući način, piše Vinko Vuković na stranicama Slobodne Dalmacije o najnovijem eko-skandalu na Cetini u kojem je (ne)poznati netko iskrcao desetak tona zemlje posred rijeke. I prošao lišo. Zasad. Ali i bacio sjenu na sve naše vlasnike adrenalinkih obrta za rafting u kanjonu Cetine kojima je itekako stalo da Cetina i njen kanjon bude što očuvaniji i zaštićeniji od ponajveće štetočine u prirodi - čovjeka. O imenima ipak ne žele. Svi s(v)e znaju. Zgroženi su, ali ipak tvrde kako ovo nije glavni problem kad je o devastaciji Cetine riječ, piše Vuković.
- Naravno da smo užasnuti ovim činom, no nemojmo zaboraviti da je naša obala, konkretno baš na omiškoj i dugoratskoj rivijeri, puna nasipa koji su nepovratno uništili ne samo okoliš, nego i okolnu floru i faunu, pa nitko od toga ne radi dramu - napominju rafteri. Po njima, najveći neprijatelj slijeva rijeke Cetine je - Hrvatska elektroprivreda!
- HEP je sa svojim branama i centralama najveći štetočina jer ne pušta niti biološki minimum vode niz tok, što mu je i zakonska obveza. O tome, na žalost, svi šute, a ovaj nasip, koliko god sulud i neopravdan bio, sada će završiti u svim medijima - ogorčeno će rafteri ...

Nova devastacija Cetine, ovoga puta kod Omiša: nasuli rijeku s desetak tona zemlje da bi rafteri lakše mogli u vodu?!

Izvor: Slobodna Dalmacija

PROČITAJ VIŠE...

Povezani članci

Who's Online

We have 151 guests and no members online