U velikom smo tjednu

Katolički vjernici su u svetom trodnevlju, kada kroz liturgiju i molitvu obilježavamo Isusove posljednje dane i djela. Crkva i zapadni svijet se spremaju na slavljenje i doživljavanje Uskrsa. Velika subota je dan Kristova otpočinka u grobu. Velika subota je za katoličke vjernike dan tišine i molitve. Posjećuje se posebno uređeni Božji grob u crkvi. Ne slavi se euharistijsko (misno) slavlje. U subotu navečer slavi se Vazmeno bdjenje, koje pripada u obrede Uskrsa. Oltar ostaje simbolično nepokriven, misa se ne slavi niti se pričešćuje. U obiteljima se mirno sprema za uskrsnu svetkovinu i svaki vjernik nađe vremena da u tijeku dana pohodi svečano urešeni Isusov grob u crkvi. Tako Crkva ulazi u Vazmeno bdjenje koje počinje počinje oko 21 sat, a završava oko 6 sati u nedjelju. To je spomen na Kristovo osloboditeljsko djelo, spomen na Kristovu muku i smrt te njegovo uskrsnuće.

uskršnja jaja

Protekle nedjelje kršćani su proslavili blagdan Cvjetnice ili Nedjelju Muke Gospodnje, koja ujedno označava i početak Velikog tjedna, vremenskog razdoblja do najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa,  a procesijama i svetim misama proslavljena je i u našim župama. Na dan Cvjetnice, Crkva se spominje Isusovog svečanog ulaska u Jeruzalemu dane prije Pashe, ali i njegove muke koja je uslijedila nakon toga. Veliki tjedan, u kojem se nalazimo, vrijeme je kršćanske ozbiljnosti, sabranosti i promišljanja o svetosti vremena i događanja u njemu, a u bogoslužju je prožet uspomenom na Isusovu muku, kao priprema za blagdan Uskrsa, posebice posljednja tri dana kroz obrede Svetoga Trodnevlja.

uskrs

Svete ispovijedi će se u župi svetog Josipa u Dugom Ratu održavati u sljedećim terminima: kroz jutro od 10 sati, a poslijepodne od 17 sati. Veliki četvrtak dan je Isusove posljednje večere, na kojoj je sa svojim učenicima posljednji put proslavio židovski blagdan Pashu. Na ovaj dan nema dnevnih misa, a jedino se slavi misa Večere Gospodnje, kao sjećanje na Posljednju večeru i ustanovljenje Euharistije i svećeništva, te obred pranja nogu.

Na Veliki petak, dan vazmenog posta, nema svete mise, a oltar je bez križa, oltarnika, cvijeća i svijeća kao simbol Isusove muke i smrti. Bogoslužje ovoga dana, sastoji se od službe riječi sa središtem u muci Isusovoj po Ivanu, te klanjanja križu i pričesti hostijama blagoslovljenima dan ranije.

Velika subota je dan tišine, do Vazmenog bdijenja navečer, koje se sastoji od službe svjetla s blagoslovom ognja, nakon čega slijede čitanja, krsna obećanja te Euharistijska služba.

Nedjelja uskrsnuća Gospodinova, Uskrs, najstariji i najveći kršćanski blagdan, spomen je Kristova uskrsnuća – temelja kršćanske vjere - i pobjede nad grijehom i smrti.

Povezani članci

Who's Online

We have 156 guests and no members online