Dan ružičaste vrpce

ružičasta vrpcaDan ružičaste vrpce humanitarna je akcija koja će se održati u subotu, 2. listopada  diljem Hrvatske, a čiji je glavni cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke, jer se 90% oboljelih žena može izliječiti ukoliko se bolest otkrije u početnom stadiju. Ovu manifestaciju u Hrvatskoj organizira Hrvatski forum protiv raka dojke "Europa Donna" i u Hrvatskoj se održava prve subote u listopadu. Tijekom akcije se upozorava i na nužnost dostupnijih mamografskoh pregleda, te bolju zdravstvenu zaštitu žena. Predstavnice udruge Europa Donna Hrvatska posebno ističu važnost redovitih mamografskih pregleda za žene koji jamče rano otkrivanje bolesti i pravodobno liječenje bolesti ...


Izvor: Omis-info.com

U Hrvatskoj godišnje od raka dojke oboli oko 2.300 žena a umre njih 900. Broj oboljelih i umrlih raste s dobi, znatnije iznad 50-te godine života, ali se ta dobna granica sve više snižava.

Bolest se u Hrvatskoj dijagnosticira u početnom stadiju u samo 41 posto žena, a rano otkriveni rak dojke izlječiv je u 98 posto bolesnica, rekla je Kraljević na konferenciji za novinare.

Predstavnice udruge Europa Donna Hrvatska stoga ističu važnost tzv. organiziranog probira odnosno redovitih mamografskih pregleda za žene koji jamče rano otkrivanje bolesti i pravodobno liječenje bolesti.

 

Who's Online

We have 118 guests and one member online

  • admin