Seniori, ne dajte se preveslati!

medicinarkaVal prevara, obmana i krađa čije su žrtve najčešće starije i nemoćne osobe, sve je učestaliji. Maštoviti prevaranti obično se predstavljaju kao policijski službenici, inspektori, inkasatori, a sve češće i kao liječnici i medicinske sestre, na što im naivni umirovljenici širom otvaraju vrata svojih domova, a tek nakon što ih isprate, shvate da su prevareni i pokradeni. Obzirom na učestalost prevara starijih osoba diljem okolice, PU Splitsko-dalmatinska odlučila se aktivnije uključiti u njihovu zaštitu. Veliki je problem i to što osobe treće životne dobi često ne znaju brojeve policije i žurnih službi što dodatno otežava pronalazak počinitelja. U nastavku teksta kojeg prenosimo s portala DalmacijaNews Goran Knezović donosi nekoliko korisnih savjeta za sve nas, a osobito za starije osobe. Ovo je i poziv obiteljima da svoje starije članove upozore na svakodnevna događanja kako i njih ne bi netko prevario nudeći im različite "pogodnosti". Pročitajte ...

KORISNI SAVJETI

Seniori, ne dajte se prevariti!

Piše: Goran Knezović / DalmacijaNews, Sanja Rapaić / tportal
Izvor: DalmacijaNews,
tportal

- Prepoznali smo starije osoba kao ugroženu kategoriju i čestu metu kaznenih djela pa želimo apelirati i upozoriti na moguće opasnosti. U pripremi je izrada brošura, prvi put na području PU SD - kazao je Paško Ugrina, voditelj Odsjeka za prevenciju.

- Od početka godine bilježimo osam događaja, od čega je sedam prevara i jedno razbojništvo u Makarskoj. Prepoznali smo starije osoba kao ugroženu kategoriju i čestu metu kaznenih djela pa želimo apelirati i upozoriti na moguće opasnosti. U pripremi je izrada brošura, prvi put na području PU SD - kazao je Paško Ugrina, voditelj Odsjeka za prevenciju.

Dvije prevare je izvršila ženska osoba na području Splita predstavljajući se kao medicinska sestra nudeći različita pomagala dok je pet prijevara u okolici počinio muškarac. Predstavljao se kao djelatnik Elektroprivrede, došao bi po izmišljeni dug za struju pa "opelješio" ukućanina.

Iz policije poručuju kako su planirane aktivnosti, osim izrade brošura, i predavanja, obilazak ciljanih područja (posebice izdvojena područja Zagore), suradnja sa udrugama umirovljenika te senzibiliziranje javnosti.

- Ovo je i poziv obiteljima da svoje starije članove upozore na svakodnevna događanja kako i njih ne bi netko prevario nudeći im različite pogodnosti - zaključuje Paško Ugrina.

umirovljenik
 

Lažni medicinari pljačkaju starce po kućama

Iz Policije ističu da su karakteristike ponašanja prevaranata drskost, snalažljivost, odvažnost, autoritativni nastup, pričljivost, prikazivanje empatije, rad po unaprijed stvorenom scenariju, brza provedba transakcija, upornost u nagovaranju, uvredljivost prema svakoj skepsi usmjerenoj na provjeru 'činjenica' koje iznosi, razne simulacije poput bolesti, malaksalosti, nesvjestice i izazivanje sažaljenja.

Građane stoga upozoravaju da se ne daju impresionirati odlučnim nastupom nepoznatog, njegovom titulom i ne puštaju nepoznate osobe u svoje domove.

Ako se osoba predstavi kao službena osoba, tražite od nje službenu iskaznicu, a u slučaju da vam je i unatoč iskaznici sumnjiva, telefonom provjerite je li služba koju navodno predstavlja doista uputila službene osobe kod vas. Ne nasjedajte na pokušaje ulične prodaje raznih proizvoda.

Imajte na umu da se samo nekvalitetna, neoriginalna i roba sumnjiva porijekla može prodavati po znatno nižim cijenama od uobičajenih.

Oprez je neophodan i kod konverzacija i transakcija novčanih i drugih vrijednosti te kod davanja na uvid osobnih podataka, jer vaši osobni podaci su zaštićeni zakonom i može ih prikupljati samo onaj tko je za to zakonom ovlašten i onaj tko za to dobije vaš pristanak.

Posumnjate li u osobe, potrudite se da što bolje zapamtite njihov izgled, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke). Zapišite registracijsku oznaku vozila kojim su došle te boju, marku i druge karakteristične detalje vozila.

Ako sumnjate u počinjenje kaznenog djela, odmah obavijestite policiju na broj 92.

umirovljenik

 

Evo nekoliko korisnih savjeta...

Ako netko zvoni na vratima, javite se
Koristite "špijunku" i zaštitni lanac na vratima
Pitajte tko je i tražite da Vam pokaže isprave
Ne puštajte u kuću nepoznate osobe
Nikome nemojte davati osobne dokumente
Nikad ne kupujte na vratima
Uvijek budite sumnjičavi

Ne čuvajte veliku sumu novca u kući
Nakit držite na skrovitom mjestu
Razmislite kome dajete broj bankovnog računa ili PIN
Ne posuđujte novac nepoznatim osobama

Broj 112 - sve vrste pomoći
Broj 92 - policija
Broj 93 - vatrogasci
Broj 94 - hitna pomoć

Povezani članci

Who's Online

We have 365 guests and no members online