Dan Mimoza: Prevencijom protiv raka

Dan MimozaDan mimoza održava se u subotu, 22. siječnja, na glavnim trgovima mnogih gradova u hrvatskoj, a poznate osobe dijelit će pritom edukativne materijale za prevenciju raka vrata maternice. U Hrvatskoj se svaki dan jednoj ženi dijagnosticira rak vrata maternice, a svaki treći dan od te zloćudne bolesti umre jedna žena. Na godinu se u svijetu dijagnosticira oko 500.000 novih slučajeva, a gotovo 250.000 umre. U našoj zemlji, prema riječima Damira Eljuge, predsjednika Hrvatske lige za borbu protiv raka, trenutačno boluje od raka vrata maternice oko 1700 žena, svake se godine dijagnosticira 420 novih slučajeva, a više od 120 na godinu umire od posljedica bolesti ...


DAN MIMOZA

Prevencija raka - u tri godine pregledat će se 1,2 milijuna žena

Piše: Biserka Lovrić / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

Dan MimozaProbir raka vrata maternice, u sklopu Nacionalnog programa prevencije, odnosno ranog otkrivanja raka vrata maternice, trebao bi početi u rujnu ove godine, a u tijeku je pilot-projekt screeninga u dijelu Zagreba i Primorsko-goranskoj županiji, rekla je Dunja Skoko-Poljak iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, u četvrtak u povodu proglašenja Dana mimoza - nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice u subotu, 22. siječnja.
 
Preventivnim screeningom u iduće tri godine bilo bi obuhvaćeno oko 1,2 milijuna žena u dobi od 25 do 65 godina. Dan mimoza, za čije se proglašenje u Saboru zajednički zauzimaju Hrvatska liga za borbu protiv raka i Udruga »Zdravka« za pomoć ženama u prevenciji i liječenju već oboljelih, održavao bi se svake treće subote u siječnju, čemu su podršku već dali predsjednik Ivo Josipović, premijerka Jadranka Kosor i Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi.
 
U Hrvatskoj se svaki dan jednoj ženi dijagnosticira rak vrata maternice, a svaki treći dan od te zloćudne bolesti umre jedna žena. Na godinu se u svijetu dijagnosticira oko 500.000 novih slučajeva, a gotovo 250.000 umre. U našoj zemlji, prema riječima Damira Eljuge, predsjednika Hrvatske lige za borbu protiv raka, trenutačno boluje od raka vrata maternice oko 1700 žena, svake se godine dijagnosticira 420 novih slučajeva, a više od 120 na godinu umire od posljedica bolesti.

Dan Mimoza
 
»Ta se vrsta raka najčešće pojavljuje u mlađih žena plodne dobi te značajno utječe na njihovo reproduktivno zdravlje. Kad se pribroje i podaci o tzv. raku in situ, koji se ne registrira, a zbog kojeg je potrebno liječenje, odgađa se trudnoća te ima i drugih komplikacija, onda se učestalost te bolesti nalazi odmah iza raka dojke«, dodao je Eljuga
 
»Ni jedna vrsta raka nema tako čvrstu uzročno-posljedičnu vezu s nekim danas znanim uzrokom kao što to imaju humani papiloma virus (HPV) i rak vrata maternice, pa se čak u više od 99 posto slučajeva ta bolest povezuje s infekcijom HPV-om. Za razliku od brojnih drugih zloćudnih bolesti, ta se može preduhitriti sprječavanjem neodgovornog spolnog ponašanja (zaraza bez zaštite)«, istaknula je Mirjana Kuzman iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Dodala je da je u temelju primarne prevencije te bolesti je edukacija, dobro informiranje o bolesti i načinima prenošenja, cijepljenje i dobro organizirana i dostupna zdravstvena služba sa savjetovalištem.

Od velike važnosti stoga je skorašnje osnivanje savjetovališta za reproduktivno zdravlje mladih, ali o konačnom uspjehu može se govoriti samo uz primjerenu sekundarnu prevenciju, redovite preglede papa-testom.
 
Mihael Skerlev s Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Zagreb ukazao je na potrebu da se cijepljenje protiv HPV-a, koji može ostaviti teške posljedice, omogući svima, a Hrvoje Vrčić na štetnost neutemeljenog protivljenja cijepljenju.

Ono nije u kalendaru obveznog cijepljenja u Hrvatskoj, ali se preporučuje djevojčicama i djevojkama u sedmom razredu i koje nisu imale prvi spolni odnos.

majka i dijete

Iako je cijepljenje, uz edukaciju (odgovorno spolno ponašanje) i probir, samo komponenta ukupne zaštite, dokazana je njegova učinkovitost i u tom smislu su ga potpuno isfinancirale lokalne uprave u Labinu, Pakracu, Daruvaru, Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji. I dok se u Labinu zahvaljujući dobroj edukaciji cijepilo 70 posto djevojčica, u Zagrebu je odaziv samo 11 posto, što je poražavajuće.
 
Dan mimoza održava se u subotu, 22. siječnja, na glavnim trgovima mnogih gradova u hrvatskoj, a poznate osobe dijelit će pritom edukativne materijale za prevenciju raka vrata maternice.