Dan mimoza: Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

Svake se godine treću subotu u siječnju obilježava Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice. Cilj ove javnozdravstvene akcije koja se održava u mjestima i gradovima diljem Hrvatske je povećati svijest žena o važnosti i oblicima prevencije ove zloćudne bolesti od koje u Hrvatskoj godišnje oboli gotovo 300, a umre više od 100 žena. Uz podjelu letaka s najvažnijim informacijama te simboličnu, humanitarnu podjelu mimoza, zainteresirani će imati priliku razgovarati sa stručnjacima i saznati sve što ih zanima o prevenciji i liječenju raka vrata maternice.

Izvor: Hina, HRT

Rak vrata maternice jedan je od najčešćih zloćudnih tumora ženskog spolnog sustava. Unatoč činjenici da je ovo jedina vrsta raka za koji postoji cjepivo, koje dokazano vjerojatnost obolijevanja svodi na minimum, brojne žene svih dobnih skupina zbog nedovoljne edukacije, zanemarivanja redovitih pregleda, ali i predrasuda prema cijepljenju nađu se u tužnoj statistici umrlih od ove bolesti.

Poznato je više od 150 tipova HPV-a, a njih 15 glavni su čimbenici u nastanku raka vrata maternice. Unatoč čestoj predrasudi da su muškarci samo prijenosnici virusa koji ne trpe posljedice infekcije, dokazano je da i oni mogu oboljeti od genitalnih bradavica i nekoliko vrsta raka. Upravo je zato vrlo važno podignuti svijest o važnosti cijepljenja ne samo djevojčica, nego i dječaka jer se oba spola u odrasloj dobi mogu zaraziti HPV-om i oboljeti od raka.