Svjesnim disanjem i meditacijom protiv stresa

RekreacijaProblemi čovjeka 21. stoljeća mogu se svesti na jednu riječ - stres; dosjetka je koja je nesumnjivo stekla čvrsto uporište u društvenoj realnosti koja dominira od početka našeg stoljeća. Pojam stres prvi je još tridesetih godina prošlog stoljeća upotrijebio njemački znanstvenik mađarskog podrijetla Hans Selye da bi opisao psihofizičke reakcije na iznenadnu opasnost. Od tada do naših dana fenomen stresa sustavno je, poput poplave, zauzimao sve više prostora u životu prosječne urbane jedinke ...


UMIJEĆE ŽIVLJENJA

Na ritmu daha do unutarnjeg svijeta tišine

Piše: Goran Pandža / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

Međutim, kao što potvrđuju europski pokazatelji, nikad tako dramatično kao u posljednjih desetak godina kada je broj oboljelih od stresa u zemljama Europske unije porastao u prosjeku za 100 posto.

Nije stoga neobično da je popularnost raznih antistresnih tečajeva, meditacije, yoge i psiholoških radionica naglo porasla.

U većini slučajeva riječ je o tehnikama relaksacije i revitalizacije koje mogu kratkoročno pomoći. No, ako osoba nastavi sa starim životnim navikama, ako ne promijeni ustaljeni mehanizam suočavanja sa životnim izazovima, ako ne otkloni glavne stresore ili se ne odmakne od kontinuiranih izvora frustracije u svom životu, stare će navike prevladati i stres, taj podmukli ubojica, će se vratiti.

rekreacijaŠkola "Umijeće življenja" (osnovao ju je indijski učitelj yoge i meditacije Sri Sri Ravi Shankar), koja djeluje u 150 zemalja, a u Hrvatskoj je aktivna posljednjih petnaestak godina, svoj osnovni program bazira na klasičnim vježbama relaksacije tijela, ritmičkim vježbama disanja i jednostavnim, balansirajućim meditacijama kojima je cilj ponovno uspostaviti ravnotežu ljudskog organizma na svim njegovim razinama: tjelesnim, emocionalnim i mentalnim.

Vježbe u načelu funkcioniraju na principu oslobađanja energije vezane uz kronična negativna emocionalna stanja potisnuta unutarnjim konfliktima koje smo zaboravili, ali koji nas nesvjesno kontroliraju, i obrambenim mehanizmima što smo ih razvili da bismo se zaštitili od ponavljanja stresnih situacija.

Shankar uči da se sve ljudske emocije reflektiraju kroz dah, što potvrđuje da drugačijim ritmom dišemo kada smo potišteni, radosni ili srditi. Metode njegove škole pokušavaju obrnuti proces i umjesto da emotivna stanja određuju ritam disanja, učiniti da izmjenom ritma disanja reguliramo emotivna stanja.

Mogo toga što će prosječni polaznik tečaja na radionici čuti nije u skladu s »vučjim« zakonitostima modernog načina života u žrvnju neoliberalnoga kapitalizma, ali će se vrlo brzo uvjeriti da je u skladu s temeljnim prirodnim i humanističkim načelima bez kojih nema povratka žuđenoj ravnoteži koju je moderni čovjek u društvu zasnovanom na modelu konkurencije i profita tako olako podcijenio, zaboravio i na kraju - izgubio ...

PROČITAJTE VIŠE...

anti stres