Obavijest: Cijepljenje protiv HPV-a

Većina ljudi se tijekom života zarazi HPV-om. Učestalost infekcije najviša je kod mladih spolno aktivnih osoba. HPV može uzrokovati premaligne lezije genitalnog područja, rak vrata maternice, rak stidnice i rodnice kod djevojaka i žena, rak penisa kod muškaraca, a rak usta i grla, rak analne regije i bradavice anogenitalnog područja kod osoba oba spola. Cjepivo protiv HPV-a postoji. Do kraja 2016. godine mogu se besplatno i dobrovoljno cijepiti svi učenici i učenice u dobi od 9 do 25 godina. Od 2017. godine mogu se besplatno cijepiti protiv HPV-a svi učenici i učenice osmih razreda osnovne i prvih razreda srednje škole. Od školske godine 2017/18 cijepljenje će biti besplatno samo za djecu koja pohađaju osmi razred osnovne škole. Cijepljenje će provoditi nadležna školska liječnica kojoj se možete obratiti za sve informacije: dr.med. Branka Huljev, specijalist školske medicine i to u sljedećim terminima: ponedjeljak, srijeda, petak - ujutro, te utorak i četvrtak - popodne.

Izvor: Osnovna škola Jesenice

Cijepljenje protiv HPV infekcije učenica i učenika preporučljivo je radi smanjenja rizika od HPV infekcije i razvoja raka. Dostupno cjepivo namijenjeno je za prevenciju raka vrata maternice i čmara (anusa), premalignih promjena vrata maternice, stidnice, rodnice i anusa, teanogenitalnih bradavica prouzročenih određenim tipovima HPV-a.

Od raka vrata maternice godišnje u našoj zemlji obolijeva više od 300, a umire više od 100 žena. Cijepljenje ne uklanja rizik, već ga smanjuje, tako da preporuke o preventivnim ginekološkim pregledima jednako vrijede za cijepljene i necijepljene djevojke i žene.

PROČITAJTE VIŠE..