Jeste li znali: U Kaštelima djeluje Energetska zadruga

Energetska zadruga KaštelaEkološka osviještenost, briga za lokalnu zajednicu te sve skuplji energenti neki su od razloga zbog kojih su trinaestorica osnivača osnovali "Energetsku zadrugu Kaštela", prvu takve vrste na području Splitsko-dalmatinske županije i drugu u državi. Primarni ciljevi Energetske zadruge Kaštela jesu pomoći lokalnim vlastima i građanima pri solarizaciji, postavljanju fotonaponskih i termosolarnih panela na njihove objekte te povećanje energetske učinkovitosti kroz predstavljanje modela umanjenja troškova energije u kućanstvima, korištenjem širokog spektra obnovljivih izvora energije – objašnjava Ante Gotovac, upravitelj zadruge, te zahvaljuje na pomoći Vjeranu Piršiću i Zdenku Kirinčiću iz "Energetske zadruge Otok Krk", koji su im pomogli u prvim koracima ...

OKUPITI LJUDE I DATI IM PRAVE INFORMACIJE O SOLARIZACIJI

U Kaštelima djeluje Energetska zadruga

Izvor: Kastela.org

Među osnivačima našla se i osnovna škola Ostrog u Kaštel Lukšiću čiji su djelatnici u cijelu priču ušli kako bi učenicima predstavili i educirali ih o novim pogledima na čistu energiju te brigu o okolišu.

Ujedno, u ovoj školi, postavljanjem doniranog fotonaponskog trackera, već su se smanjili računi HEP-a za električnu energiju.

Energetska zadruga Kaštela

Upravitelj zadruge, koja je počela s djelovanjem krajem prošle godine je Ante Gotovac, koji kaže kako su zadružna organiziranja desetljećima ranije izazivala negativne konotacije, no kako su se oni ugledali u razvijena društva gdje zajednički motivi nisu kompromitirani.

- Naše temelje zasnivamo na dobrim rezultatima energetskih zadruga u Njemačkoj, Italiji, Norveškoj, Danskoj, Velikoj Britaniji i drugim državama Europe gdje danas postoji 163 milijuna članova zadruga.

- Već smo odradili sastanke sa predstavnicima Grada Kaštela i Županije Splitsko-dalmatinske te se nadamo kako će i Grad i Županija u nama prepoznati strateškog partnera, te nam pomoći u našim ciljevima za dobrobit lokalne zajednice.

Naše djelovanje i rad prvenstveno ćemo temeljiti na pružanju pravilnih informacija našim građanima, jer danas se ljude u ovom segmentu često vara na razne načine. Nisu dovoljno informirani i upravo je naša Zadruga, kojoj profit nije primarni interes, tu da okupi što veći broj  građana kako bi lakše nastupili na tržištu – kaže Gotovac.

Dugoraćani, informacije vezane za ENERGETSKU ZADRUGU KAŠTELA možete zatražiti i na mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Povezani članci

Who's Online

We have 317 guests and no members online