Država sufinancira mikrosolare

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao je svega 20 milijuna kuna za sufinanciranje fotonaponskih elektrana na obiteljskim kućama, te objavio javni poziv na koji se mogu javiti građani koji žele proizvoditi električnu energiju uz pomoć sunca. Programom sufinanciranja za obiteljske kuće obuhvaćeni su sustavi u mrežnom i samostalnom radu, odnosno kućanstva priključena na elektroenergetsku mrežu, ali i tzv. "off grid" sustavi u kojima se električna energija koristi samo za vlastite potrebe korisnika, piše Slobodna Dalmacija. Za sufinanciranje se mogu prijaviti vlasnici ili suvlasnici obiteljskih kuća koje su zakonite, u kojima je više od 50% površine namijenjeno stanovanju te imaju najviše tri stambene jedinice ili građevinsku bruto površinu do 600 m2. Prilikom prijave građani moraju priložiti i glavni projekt, koji je izradio ovlašteni inženjer elektrotehnike, a radi sigurnosti je obavezan i stručni nadzor nad radovima. Zaprimanje zahtjeva za sufinanciranje završava istekom / kalendarske godine 31. prosinca 2019. godine, odnosne dostavom posljednjeg zahtjeva kojim su iskorištena predviđena sredstva. Odmah nakon objave poziva, u prvih nekoliko dana, već je pristiglo 200-tinjak zahtjeva..

JAVNI POZIV ONIMA KOJI ŽELE PROIZVODITI ELEKTRIČNU ENERGIJU UZ POMOĆ SUNCA

Piše: Ljubica Vuko / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Kako navode u Fondu, nedavna prilagodba zakonskog okvira omogućila je lakšu provedbu projekata proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, a konačna namjera je kroz niz mjera omogućiti povećanje korištenja OIE na nacionalnoj razini.

- Cilj je ovog programa omogućiti potrošačima da proizvode vlastitu energiju i na neki način budu energetski neovisni. Ovisno o lokaciji, građani za takve sustave i nadzor mogu dobiti 40, 60 ili 80 posto sufinanciranja, odnosno maksimalno do 75.000 kuna - istaknuo je Dubravko Ponoš, direktor Fonda u ostavci, prilikom objave javnog poziva građanima, dodajući da broj takvih sustava u Hrvatskoj trenutno nije velik. Međutim, nada se kako će program financiranja pomoći da se taj broj značajnije poveća.