Predstavljen prijedlog Zakona o mikrosolarima

Ante Čikotić iz Mosta sa suradnicima je u Splitu prvi put predstavio prijedlog Zakona o mikrosolarima koji ide u proceduru. Kako je rečeno, zakon je orijentiran na građane i nema razloga da ga iti jedna parlamentarna stranka ne podrži. Implementiranjem ove zakonske regulative bi se za 10 tisuća siromašnih domaćinstava smanjili računi za električnu energiju, a radi se i o velikom koraku prema energetskoj neovisnosti građana. Zakon o mikrosolarima bi omogućio i građanima i malim i mikro poduzetnicima, da u propisanim administrativnim rokovima od 15 dana dobiju mogućnost izmjene svojih elektroenergetskih uvjeta. Oni bi mogli samostalno, a jednostavno upravljati svojom potrošnjom energije, za vlastite potrebe. Kupac postaje proizvođač s tendencijom poticanja izgradnje mikro postrojenja za proizvodnju električne energije za samoopskrbu.

Izvor: Dalmatinski portal

Prijedlog zakona je posebno namijenjen malim kupcima električne energije, građanima, malim i srednjim poduzetnicima koji upravljaju cijenom energije i svojom energetskom budućnošću, što je važan korak prema energetskoj neovisnosti, a protiv energetskog siromaštva.

Za razliku od dosadašnjeg modela, ovim bi mali kupci-proizvođači na tržištu električne energije osnažili svoju poziciju kupca-proizvođača i potrošača s vlastitom proizvodnjom instalirane snage do 10kW, priključenog na distribucijsku mrežu. Zakonom o samoopskrbi električnom energijom iz obnovljivih izvora uredilo bi se je planiranje i poticanje proizvodnje i potrošnje električne energije na jednom mjernom mjestu u mikro proizvodnim postrojenjima iz obnovljivih izvora energije, sunca, vjetra i vode.

Ante Čikotić iz Mosta je dodao izuzetnu važnost ovog prijedloga zakona u suzbijanju problema energetskog siromaštva, jer bi se njime pomoglo i do 10 tisuća siromašnih domaćinstava kojima bi se dugoročno račun za električnu energiju sveo na nulu.

Slaven Dobrović je zaključio kako, osim borbe protiv energetskog siromaštva, ovaj zakon ima velik utjecaj na nacionalni inventar emisija stakleničkih plinova. I on je, kao i Petrov, istaknuo obvezu smanjenja emisija stakleničkih plinova čak 40 posto do 2030. godine.