Jedna sasvim drukčija ženska pjesma

Kristina Train
Iako je u kvazipolemici što se u medijima vodila povodom novog Rozginičinog singla 'Nirvana' izrečeno i puno toga što ni najotporniji želudac ne bi mogao provariti, jednu je stvar ipak potrebno dodati. Naime, nisu kojekakve 'pevaljke' što mlate masnu lovu na forsiranju prenaglašene, vulgarne i za ženu često degradirajuće putenosti karakteristika samo i isključivo hrvatske estrade obilato inficirane turbofolk estetikom. Nisu, jer da jesu, nit' bi Rihanna po svom Facebook profilu ljepila vlastite polugole fotke, nit' bi se vratila onom idiotu što ju je ne baš tako davno nemilice prebio. Ima, dakle, takvih 'pevaljki' i na puno većim glazbenim tržištima od ovog našeg. No, za razliku od domaćih medija u kojima te i takve 'estradnjakuše' dominiraju, na globalnoj glazbenoj sceni se može čuti i za neke druge, puno kvalitetnije autorice i pjevačice koje ne trebaju tijekom poluvremena Super Bowla milijunskom auditoriju pokazati golu sisu da bi svoj glazbeni uradak prodale u nakladi većoj od dva komada. A upravo od takvih smo izvođačica odabrali četiri trenutno najeksponiranije, ne bi li vam na njihovom primjeru dokazali da uz kojekakve 'Nirvane' i Rihanne, postoje i neke sasvim drukčije, puno ljepše ženske pjesme ...

ČETIRI SMIŠNICE

Jedna sasvim drukčija ženska pjesma

Preslušao i impresije zapisao: Ante Čikotić Čiko

Emeli Sande

EMELI SANDE

Overnight sensation, rekli bi Ameri. Pravim imenom Adele Sande, ova se tamnoputa škotkinja gotovo preko noći od gostujućeg vokala na studijskim snimkama i koncertnim nastupima puno poznatijih kolega prometnula u trenutno vodeću pjevačku i autorsku zvijezdu globalne pop scene.

Ovo 'autorsku' je posebno važno podebljati, jer su talent simpatične Emelie prepoznale i mnoge velike gubice u glazbenom businessu, tako da je dotična paralelno sa guranjem vlastite karijere, jednako uspješno angažirana i na pisanju pjesama za zvučna imena poput Cheryl Cole, Leone Lewis i Susan Boyle. 

Kritina Train

KRISTINA TRAIN

Legenda kaže da su lovci na talente s poznate 'Blue Note' etikete godinama proganjali Kristinu Train, prije nego li su je krajem prošlog desetljeća napokon uspjeli regrutirati. No, trud im se isplatio, kako zbog solidnog debija 'Spilt Milk', tako i zbog njegova nasljednika, fenomenalnog prošlogodišnjeg 'Dark Black' albuma.

Ploča je to koja spaja prigušenu atmosferu, blagu dešperaciju, bogate orkestracije i unikatni, gotovo pa anđeoski, glas male Trainove u vjerojatno najsavršeniji pop glazbeni proizvod kojeg će te trenutno naći na tržištu. Stoga vam toplo preporučam da ga nipošto ne propustite.


 

Jessine Ware

JESSIE WARE

Jedina od ovdje spomenutih šinjorina što je do sad nastupila u Hrvatskoj, Jessie Ware cilja na istu onu publiku koju je još davno zaveo suptilni soul jedne Sade Adu ili pak inteligentni pop kolegice joj Annie Lennox. Cilja, i pogađa bez greške. Jer, njenom je maznom vokalu uistinu teško odoljeti, a, kvragu, budimo iskreni, i pjesme su joj, da prostite na izrazu, j*beno dobre.
Kate Earl

KATE EARL

Kantautorica porijeklom sa hladne Aljaske, Kate je svoju (glazbenu) sreću pokušala naći ipak nešto južnije, u suncem natopljenom Los Angelesu. Nakon glazbeno - stilskih lutanja na solidnom debiju 'Fate Is The Hunter' i njegovu slabašnom eponimnom nasljedniku, tek je sa svojim trećim, prošlogodišnjim albumom 'Stronger' naša Kate ubola dobitnu formulu. Mrvu countryja, prstohvat folka i puno soula, da ne kažem duše, i – voila – imamo ploču koju će te nemilice vrtjeti u svom WinAmp-u ili CD playeru.


 Jessie Ware
  Jessie Ware na koncertu u Zagrebu

Povezani članci

Who's Online

We have 362 guests and no members online