HAKOM je raspisao natječaj za 5G

Krajem kolovoza znat će se tko je sve uspio kupiti frekvencije za 5G i najkasnije početkom rujna u Hrvatskoj bi trebalo početi korištenje "pravog" 5G, koji omogućava brzine mobilnog prijenosa podataka i do 1 Gbps. Proizlazi to iz pravila javnog natječaja za dodjelu 5G frekvencija što gaje raspisao telekomunikacijski regulator HAKOM. Država očekuje da će na taj način prikupiti oko 300 milijuna kuna.
Operateri, a na natječaj su najavili da će se javiti Hrvatski telekom, A1 Hrvatska i Telemach Hrvatska (bivši Tele2), već navode da su dan nakon zaključivanja na tječaja spremni krenuti s komercijalnom ponudom 5G. HAKOM je ponudio frekvencijske pojaseve na 700 MHz, 3600 MHz i 26 GHz na idućih 15 godina s mogućnošću da se to produlji na ukupno 20 godina.
Pravo iznenađenje natječaja su zahtjevi da operateri moraju sagraditi 5G infrastrukturu, koji su mnogo stroži od onoga što je Vlada nedavno propisala kao svoje ciljeve za širenje brzog interneta u Hrvatskoj do 2027., piše Jutarnji list.

Izvor: Jutarnji list

HAKOM traži da operateri do kraja 2025. godine 5G signalom pokriju sva urbana područja i 25 posto površine svih ruralnih područja te da do kraja 2027. taj postotak povise na 50 posto. Time bi sva tri operatera do kraja 2027. imala 5G mreže takoreći iste pokrivenosti kao što danas imaju 3G i 4G mreže.

HAKOM je otišao i dalje pa je u natječajnoj dokumentaciji priložio detaljan popis mjesta i općina u kojima 5G mora biti, kao i da inzistira da budu pokrivene sve linije vlakova i autoceste, što sve Vlada nije tražila. Bravo, HAKOM!