Bez kapi alkohola punih 45 godina

Davor GrgatSedamdeset šestogodišnji Maloraćanin Davor Grgat najduži je apstinent od alkohola u Dalmaciji. Tako govore statistički podaci Županijskog saveza klubova liječenih alkoholičara, koji mu je upravo za 45 godina nepijenja alkohola dodijelio ovo priznanje, dok je prije pet godina dobio pohvalu za uspješnu apstinenciju i od Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara. Grgat je, kako kaže, počeo piti već kao 18-godišnjak, od svoje punoljetnosti. - Bio sam dijete sa sela i rano sam počeo raditi kao pitur. Znate ono, puno posla, a slabo se hranio, tako da mi je litra vina dnevno počela smetati zdravlju i ujedno izazvala ovisnost – kazuje za Slobodnu Dalmaciju Grgat ...


APSTINIRAM!

Davor Grgat, 76-godišnji Maloraćanin nagrađen kao apstinent s najdužim stažem u Dalmaciji

Bez kapi alkohola punih 45 godina

Piše: Mia Sesartić / Slobodna Dalmacija
Foto: Jakov Prkić / Cropix
Izvor: Slobodna Dalmacija


Nikada se, kaže, nije bolnički liječio, nego je sam shvatio da mu je alkohol počeo škoditi, otišao je liječniku, a zatim se učlanio i u Klub liječenih alkoholičara Split, u Radunici, još od prvih dana rada tog kluba u travnju 1966. godine.

- Kada sam prestao piti, bilo mi je u početku još gore nego dok sam ispijao čaše i boce, ali bio sam ustrajan, imao sam jaku volju i potporu moje obitelji, što je u toj priči vrlo važno.

No, u svemu tome još je važnije da se barem pet godina bude pri Klubu liječenih alkoholičara, kako to preporučuje prof. dr. Vladimir Hudolin, osnivač pokreta protiv alkoholizma.

Grgatu je ovo priznanje, veli, vrlo vrijedno budući da apstinent nije tako lako biti. - Ima puno slučajeva da ljudi ne piju po godinu, tri, pet, a onda opet počnu – napominje naš sugovornik.

Davor Grgat


Pinel, pero i esperanto okupirali ga po cijeli dan

Davoru Grgatu je u toj borbi sigurno puno pomogla i radna aktivnost, jer osim pinelom, dobro barata i perom, tako da je od 1968. godine do Domovinskog rata bio suradnik i jedno vrijeme urednik časopisa “AL – klub”.

Danas, pak, o temama alkoholizma ispisuje cijeli jedan “Alkohološki glasnik” na razini Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara, a surađuje već dugo i kao dopisnik iz Omiša i Dugoga Rata u “Slobodnoj Dalmaciji”, a član je i Svjetskog saveza novinara esperantista s kojima je obišao cijelu Europu i dijelom Aziju.

- Dakle, triba puno dobre volje i triba bit ustrajan za ovo šta sam ja postigao, i naravno, biti u svemu vrlo aktivan. Doslovce, neman vrimena ostarit, a niti se razbolit, koliko zanimacija iman – veselo će Grgat i kad još sve brige bacite na zafrkanciju, dodaje, “to van je moja formula uspjeha”.Sanja Kuvačić na čelu Predsjedništva Zajednice

Izborna skupština Županijske zajednice klubova liječenih alkoholičara (ŽZKLA) protekla je izvan svih očekivanja.

Novo vodstvo će, uvjerena sam, nastaviti kvalitetnu funkciju Zajednice, i to obavljati na kvalitetan način, na zadovoljstvo korisnika u lokalnoj zajednici - istaknula je dosadašnja predsjednica Željka Radošević.

U Predsjedništvu Zajednice su: Sanja Kuvačić kao predsjednica, Stipe Jagnić i Aljoša Vuletić, zamjenici predsjednice, te Tanja Radan, Željko Tandara, dr. Stjepo Botteri i dr. Ratko Kezić. U Nadzorni odbor izabrani su: Zora Barnjak, dr. Elena Ninčević-Slugan i Veseljko Radonić.

Davor Grgat Priznanje za uspješnu dugogodišnju alkohološku djelatnost i humanitarnu pomoć u promicanju trijeznog, zdravog i sretnog obiteljskog života u Zajednici dobio je Davor Grgat, najstariji apstinent u županiji i gotovo da nema kluba u koji nije zavirio i pisao o njihovim problemima, ali i uspjesima.

Priznanje su dobili klubovi Makarska i Vrgorac, kao i dr. Stjepo Botteri te Mate Smolčić kao najstariji terapeuti, koji djeluju od samog osnutka prvih klubova na ovom području.

Uručene su i dvije zahvalnice: Gradu Splitu, odnosno Vedranu Mardešiću, dugogodišnjem voditelju Službe Grada Splita za borbu protiv bolesti ovisnosti, i Tomislavu Goji, ravnatelju GO-a Crvenog križa Split, koji je omogućio korištenje prostora za velik broj aktivnosti koje je Zajednica provela.

Povezani članci

Who's Online

We have 157 guests and no members online