Kogo: Šepurika, orasi i kruške u kvasini

U gastro-serijalu ovog ponedjeljka pišemo o šepurici, orasima i kruškama u kvasini. Krenimo od recepta u kojem nas Kogo savjetuje kako osušiti šepuriku i pripremiti je za čaj. Šepurika je od velike koristi, jer ima mnogo vitamina C. Zbog toga je treba spremiti za čaj u ono vrijeme kada se osjeća najveća potreba za ovim vitaminom i to početkom jeseni. Zreo i zdrav plod divlje ruže treba očistiti, proploviti, poslagati u tepsije i sušiti u pećnici kada više ne gori, a može ga se rastrijeti i na zraku. Kad je dobro suh spremi se u prozirne vrećice za čaj. Najbolji je kada se plod sam osuši na stabljici. Za pripremanje čaja uzme se jedna puna žlica ploda za jednu šalicu čaja, popari se kipućom vodom i u njoj drži 5 minuta. Zatim se procijedi, osladi šećerom po ukusu i pije.

 

Piše: Kogošepurika

Odrasli i djeca piju ovaj čaj bar jedanput na dan. Može se piti ujutro na tašte topao ili hladan, dodavši žlicu meda.

Preporuča se naviknuti djecu da ga piju jer je bogat vitaminom C.

 

Kompot od zelenih oraha

Mladi zeleni orasi se nabockaju čačkalicom i stave u hladnu vodu 8-10 dana dok ne pocrne. Voda se mijenja tri puta dnevno.

Zatim ih se prokuha u vodi, ohladi u hladnoj i opet kuha dok ne postanu mekani. Za istu težinu ovih oraha se uzme šećera. Šećer se napose kuha dok ne počne praviti vlakanca. U svaki se oraščić utisne po jedan klinčić i stavi u šećer da kuha 10-15 minuta. Zatim se jedan po jedan ocijedi, a šećer se i dalje kuha dok ne postane gust, te se polije po oraščićima.

Par dana se ovako drže u zdjeli, jer ako se opazi da je šećer postao vodenast opet ga se prokuha dok ne postane gust kao med pak polije po oraščićima, složi u flaše, zaveže i spremi.


Zeleni orasi u šećeru

Uberu se orasi dok se još ne počne razvijati jezgra, početkom lipnja. Nabockaju se čačkalicom, ali ne preduboko, zatim se za 15 dana metnu u vodu, koja se 2-3 puta na dan mijenja. Iza toga skuhaju se orasi u vodi i metnu na sito da se ocijede.

Na 1 kg oraha uzme se 1 kg šećera, koji se prokuha sa 4 dcl vode. U tom se sirupu slijedećih dana prokuhaju orasi, a zatim metnu u staklenku.

Po volji može se dodati u sirup i komadićke korice od cimeta i par karanfilića (garifulića).


Slatko od oraha

Na 1 kg mladih oraha načini se sirup od 1,5 kg šećera i ¾ litre vode. Orasi se najprije lagano nabockaju čačkalicom na dva, tri mjesta svaki orah, zatim se kuhaju u 7 voda i svaki se put mijenja hladna voda dok ne provrije.

Napose se skuha sirup 10-15 minuta, opjeni se dobro i doda unutra oraha sa kojih se oguli korica. Unutra se prokuhaju orasi svaki put toliko koliko ih može stati u posudu, dok se svi ne prokuhaju. U sirup se doda 1 limun izrezan na tanke kolutove i još sok od 1 limuna. Sve skupa neka vri 10-tak minuta na laganoj vatri.

Ocijedi se i stave u tanjur tako isto limun, a sirup se prokuha još malo da postane gust kao med, oduzme se teća sa vatre, ubaci unutra orahe, pokrije vlažnom krpom i poklopcem i ostavi preko noći.

Idući dan se orasi slože u staklenku pa onda dolije sirup. Dobro se zaveže celofanom namočenim u čisti alkohol i spremi na suho, hladno mjesto.


Slatko od zelenih oraha

Mali zeleni oraščići se naberu koncem svibnja i stave močiti 3 dana u vodi, koju se dnevno mijenja 3 puta. No prije nego se stave u vodu svaki se čačkalicom nabocka. Zatim se kuhaju u 7 voda, svaki put mijenjajući vodu dok ne bude bijela. Onda se orasima oguli korica i opet prokuhaju 3-4 puta na isti način.

Napravi se sirup i to za 1 kg oraščića stavi se 1,25 kg šećera sa pola litre vode, dobro se opjeni i stavi unutra oraščiće da prokuhaju 10-15 minuta. Ovime se doda duguljasto izrezane limunove kore, limunov sok i pola šipke vanilije. Kuha se ¾ sata na laganoj vatri. Kuhano se oduzme s vatre, pokrije vlažnom krpom i ostavi preko noći.

Ohlađene oraščiće se složi u flaše i prelije sokom, dobro zaveže pergament papirom i spremi na hladno mjesto.


Kruške u kvasini

Izabere se najbolja vsta krušaka, opere se i razdijeli u četiri dijela, ako su velike, a manje u dva dijela, te im se povade sjemenke. Na 4 kg krušaka uzme se 1 litra dobrog vinskog octa, doda komadić cimeta i par klinčića, te 80 dkg šećera i stavi kruške da kuhaju dok postanu mekane (po prilici 1 sat) na laganoj vatri, tresući češće posudom da voće leži u soku.

Kad je gotovo kruške se izvade na sito, a sok dalje kuha dok postane gust i ostrani mu se pjena. Skine se s vatre i ohladi.

Kruške se slože u flaše i naliju ohlađenim sokom, dobro zavežu dvostrukim pergament papirom i spreme na hladno mjesto.

Ovako pripremljen kompot se posluži uz pečenku.

Umjesto kvasine može se upotrijebiti i bijelo vino.

Povezani članci

Who's Online

We have 243 guests and no members online