Ivanu Babiću najprestižnija nagrada u hrvatskom pjesništvu

Dobitnik ovogodišnje nagrade "Tin Ujević“ za najbolju zbirku poezije, koju dodjeljuje Društvo hrvatskih književnika je imotski pjesnik Ivan Babić sa svojom zbirkom "Koncepcija vrta“. Ova najprestižnija nagrada u hrvatskom pjesništvu zasluženo je, po rječima predsjednika stručnog povjerenstva Stjepana Čućića, otišla u ruke Babiću. "Malog Tina“ dobila je učenica Azra Salatović iz OŠ "Orašje", najbolja na litaralno-likovnom natječaju "Tin i ja"..

VRGORAC

'Tin Ujević' u ruke Ivanu Babiću

Piše: M.Primorac / Slobodna Dalmacija

- Babićeva zbirka pjesma svojom originalnom koncepcijom, slojevitom, konzistentnom cikliranošću i dojmljivim stilskim izvedbama zaslužila je nagradu, u inače vrlo jakoj konkurenciji - pročitao je odluku prosudbenog povjerenstva umjetnik Joško Ševo.

Zbirka poezije 'Koncepcija vrta' Ivana Babića posvećena je gotovo nepoznatom, zbog samotnjačkog životnog puta zanemarenom, zanimljivom konceptualnom umjetniku Nikoli Biliću Jeličiću (1960. - 2012.), koji je kao suvremenik događanja na hrvatskoj konceptualnoj sceni još od konca 70-ih, živio 'ilegalni umjetnički aktivizam'.

Pjesnik i prevoditelj Ivan Babić rodio se 1961. u Imotskom. Godine 1988. diplomirao je filozofiju i ruski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Diplomirani je knjižničar. Od 1984. godine prevodi poeziju, prozu i teorijske tekstove s ruskog jezika za najznačajnije hrvatske časopise i novine te Treći program Hrvatskoga radija. Poeziju objavljuje od 1996. godine u mnogim književnim časopisima i novinama. Uvršten je u nekoliko suvremenih antologija hrvatskog pjesništva. Napisao je i zavičajni rječnik “Studenački rječnik”, 2008.

- Gospodin Ante Galić dugi niz godina bio je glavni motor pokretač ove kulturno-kniiževne manifestacije. Bilo je to u ratno vrijeme i čini mi se da su tada mnogi imali više osjećaja za više vrednote, nego danas kada obilježavamo 25 godina manifestacije "S Tinom u Vrgorcu" - istaknuo je predsjednik Društva hrvatskih književnika.

Povezani članci

Who's Online

We have 86 guests and no members online