Ako se po jutru dan poznaje, biti će ovo godina glazbenih delicija

van halenUkoliko ima barem i zrna istine u onoj staroj da se dan po jutru poznaje, onda će ova diskografska godina biti, kako bi se marendaškim rječnikom reklo, za prste polizat. Jer 2012. jedva da je i počela, a već smo imali prilike kušati barem desetak prvorazrednih glazbenih delicija. Među njima, potpisnika ovih redaka najviše su se dojmili friški zgodici dvaju još uvijek vitalnih Beatlesa, prvijenac indie pop princeze čudnoga imena, re-reunion album proćelavih hard 'n' heavy ikona, te friško objavljeni novi – stari materijal najvećeg pjesnika među rockerima, odnosno rockera među pjesnicima. A sudeći po najavama, sve nabrojeno je tek mali dio onog što nas još čeka!...

GLAZBENI NOVITETI OLITIGA NOVE PLOČE

Ako se po jutru dan poznaje, biti će ovo godina glazbenih delicija!

Piše: Ante Čikotić Čiko

rockerValja se tako u nadolazećim mjesecima pripremit i na nove ploče Brucea Springsteeena ('Wrecking Ball'), Kaiser Chiefsa ('Start The Revolution Without Me'), Paula Wellera ('Sonik Kicks'), M. Warda ('A Western Companion'), Jacka Whitea iz White Stripesa ('Blunderbuss'), Garbagea ('Not Your Kind Of Peple'), te The Culta ('Choice Of Weapon') čiji su datumi izlaska već definirani, ali i na friške albume Aerosmitha, Alice In Chainsa, Black Sabbatha, Franz Ferdinanda, Madonne, Marylin Mansona, Maroon 5-a, No Doubta, Norah Jones, Pearl Jama, Soundgardena, The Draknessa, The Killersa, The Offspringa, U2-a i ZZ Topa o kojima detaljnije informacije tek trebaju biti puštene u javnost.

the cult

No, vratimo se mi na početak ove naše priče i na ona van serijska izdanja koja su svijetlo dana ugledala tijekom siječnja i veljače. Njih smo redom preslušali i kao najbolje odabrali slijedeće:
 

Paul McCartney: 'Kisses On The Bottom'
Ringo Starr: 'Ringo 2012'

Da, da, dobro ste pročitali. Dobar dio Beatlesa je još uvijek živ i, hvala na pitanju, zdrav. A bome i diskografski aktivan. Doduše, kritika je ipak sklonija friškom Maccinom albumu, što vas ne bi trebalo spriječiti i da starom Ringu date šansu. Ako ne zbog ničeg drugog, onda barem radi niza divljenja vrijednih imena koja mu gostuju na ploči.
 

Leonard Cohen: 'Old Ideas'

Omiljeni kantautor profesorica engleskog i učiteljica hrvatskog se, nakon poduže diskografske pauze ispunjene konstantnim 'touriranjem' i dvoma live albumima, vratio sa novim studijskim materijalom. Ovo 'novim' uzmite uvjetno, jer riječ je uglavnom o starim glazbenim idejama kojima je ovaj karizmatični singer / songwriter više nego uspješno udahnuo novi život.
 

The Little Willies: 'For The Good Times'

Iako ih je dugo pratila reputacija svojevrsnog komercijalnog 'oduška' i manje bitnog side projecta megapopularne Norah Jones, izgleda da su The Little Willies ipak zaživjeli kao punokrvni band. Doduše, repertoar im se i dalje u cijelosti sastoji od country – rock standarda, ali u tako superiornoj interpretaciju da ih svaki pravi glazbeni connoisseur jednostavno mora preslušati.
 

Van Halen: 'A Different Kind Of Truth'

Prije cca 30 godina, Van Halen su bili najveći band na svijetu. Veći i od Beatlesa i od Stonesa, bili su nešto kao Led Zeppelin za osamdesete. Imali su sve – lovu, slavu, žene – a onda je vrag došao po svoje.

Egocentrični gad Eddie Van Halen je, nakon niza trzavica i uz obilatu dozu teških riječi, iz sastava izbacio karizmatičnog pjevača i j*bivjetra Davida Lee Rotha, s čim je kemija u bandu potpuno narušena. Istina je da su i band i pjevač nakon toga nastavili sa uspješnim, zasebnim karijerama, ali ni izbliza blještavim kao što je bila ona zajednička tamo negdje oko albuma '1984'.
 

No, kako vrijeme liječi sve rane, a i šoldi se jako brzo tope, evo je sazrio moment za još jedan njihov reunion popraćen sa novom pločom. I to prvom zajedničkom još tamo od 1984. i gore spomenutog albuma!

I sad se vi vjerojatno s razlogom pitate kako nakon svih tih godina band zvuči? Više nego solidno. Stari su, sad već proćelavi, kosijaneri uspjeli još jednom ubosti onaj svoj klasični zvuk, a da ne zvuče zastarjelo, nego čak štoviše - svježe i aktualno.
 

Lana Del Ray: 'Born To Die'

Lana Del Ray ama baš nikog ne ostavlja ravnodušnim. Nju se ili mrzi ili naprosto obožava. Tako da dok je neki preziru kao umjetni proizvod industrije zabave skockan po svim pravilima priručnika 'Kako napraviti glazbenu megazvijezdu u tri koraka' (1. silikonom napumpaj usne i sise; 2. pokreni hype na internetu; 3. prodaj mali milijun primjeraka svog prvog singla), drugi (u koje spada i moja malenkost) je obožavaju kao unikatnu indie pop zvijezdu čije su pjesme toliko ljepljive i primamljive da uz njih možeš ama baš sve: plesati u nekom partijanerskom klubu, kod kuće lagano guštati u čaši dobrog vina u neku sitnu noćnu uru ili se pak divlje ševiti na zadnjem sjedištu svoga auta. A to je već kvaliteta koju samo najbolji albumi imaju!

Povezani članci

Who's Online

We have 242 guests and no members online