FDK: U Blatu večer popularnih napjeva

FDK OmišPred 46. smo izdanjem Festivala dalmatinskih klapa Omiš 2012. Prva od desetak natjecateljskih večeri, koliko ih festival po običaju priredi, dogodit će se kao i prijašnjih godina, a radi se o osmogodišnjoj tradiciji, u Blatu na otoku Korčuli. Večer popularnih napjeva, nema dvojbe, ispunit će blajski Općinski dom do posljednjeg mjesta, a u pitanju je uistinu najpitkiji i moguće izvedbeno najzahtjevniji festivalski sadržaj ...


ZAPOČINJE 46. FESTIVAL DALMATINSKIH KLAPA

U Blatu večer popularnih napjeva

Piše: Igor Brešan / Slobodna Dalmacija
Izvor:
Slobodna Dalmacija

Prva od desetak natjecateljskih večeri, koliko ih festival po običaju priredi, dogodit će se kao i prijašnjih godina, a radi se o osmogodišnjoj tradiciji, u Blatu na otoku Korčuli

Popularne skladbe, zapravo zabava na klapski način, jasno onaj dostojanstveniji nego što mu svjedočimo u dnevnoj praksi izvan Omiša i legendarne Pjacete.

Dakako radi se o jednom od dislociranih festivalskih programa koji će započeti ove subote u 20 sati, a dvanaest vokalnih sastava natjecat će se za tri nagrade publike i jednu prosudbenog vijeća, dok će se posebna nagrada istog ocjenjivačkog tijela dodijeliti autoru najboljeg aranžmana popularne skladbe.

klapa u Blatu

U igri za priznanja Lipin cvit su klape “Filip Dević” (Split), Morbin (Donji Humac), Dingač (Pelješac), na slici, “Luka” (Ploče), ženski sastavi “Putalj” (Kaštel Sućurac), “Drača” (Mostar), “Filip Dević - Dalmatinke” (Split), ”Tamarin” (Vranjic), “Čuvite” (Šolta) i “Alegrija” (Supetar), te mješovita vokalna tijela “Slobodna Dalmacija” (Split) i “Kurenat” (Sobra na Pelješcu).

Stručno povjerenstvo čine Vedrana Milin Ćurin, Denis Tafra i Dalija Gavranić.

Klapska karavana idući vikend seli u Vodice, nadmetat će se klape uz diskretnu pratnju, potom na Bol, a okupirat će ga debitantski sastavi, te naposljetku pravu najavu omiškim nadmetanjima dat će mješoviti sastavi u Opuzenu.

- Za omiške se večeri i ove godine prijavilo gotovo stotinu klapskih formacija, dakle u pitanju je, već se može reći, rodna godina! A da nas mora držati optimizam, najopipljiviji je pokazatelj Večer debitanata iz koje smo i, nažalost, morali eliminirati dio prijavljenih. Čestitam amaterima, eliminacija je moguće donijela razočaranje, no za nas su to slatke muke jer ne trebamo strepjeti za omišku budućnost - kaže ravnatelj Omiša 2012. Dražan Mladin.

Povezani članci

Who's Online

We have 191 guests and no members online