Zanimljivosti..

Esperantisti ambasadori mira

Davor GrgatEl la raporto pri pasinta laboro, kiun preezentis Davor Grgat, gis tiama prezidanto, interalie estis konstantite, ke la Societo longan tempon agis sen propraj ej oj, ofte kunvenante en kinejon au en kafejojn... A šta je? Ne kužite ovaj čudni talijanski? Ne govorite Esperanto? A dobro, srićom, imamo u mistu jednu legendu esperanta, Davora Grgata, prvo pero Malog Rata, koji će Vam prevest s esperanta sve šta triba. Naš je dobrodržeći maloraćanin sve  donedavno je bio predsjednik Društva za esperanto "Split", a sada je dopredsjednik, te delegat na svjetskim kongresima esperantista...

Izvješće sa skupštine Društva za esperanto "Split"

Izvor: Društvo esperantista Split

Izborom Anđelka Drnasina za predsjednika, našeg maloraćanina Davora Grgata za dopredsjednika, Etel Zavadlav za tajnicu te Ivana Perkovića i Marina Bedalova za članove Izvršnog odbora, održana je Izborna Skupština Društva za esperanto "Split", koji okuplja članove iz Splita, Kaštela, Sinja, Dugog Rata, Makarske te s otoka Brača i Hvara. U opširnom izvještaju o radu, kojeg je podnio dotadašnji predsjednik Grgat, istaknuto je kako je zahvaljujući razumijevanju Gradskih vlasti u proteklom mandatu konačno riješeno pitanje prostora za rad, nakon čega je otpočeo dugo očekivani tečaj esperanta za početnike.

Napokon je otpočeo dugo očekivani tečaj esperanta za početnike, kojeg je
vodio Vukašin Dimitrijević, čime je umnogome obogaćeno djelovanje članova. Nakon dužeg vremena organiziran je i tečaj za one koji se nedovoljno služe esperantom, a prilikom godišnjica rođenja i smrti autora esperanta dra Lazara Ljudevita Zamenhofa, kada esperantisti širom svijeta održavaju komemorativne i sl. skupove, proslavama su stalno aktivni i esperantisti u gradu pod Marjanom.

Splitski esperantisti, Ivo i Katja Osibov, Jasmina Cecić,  Ana Luketin, Ivo
Puharić, Dinko Matković
te Antica i Davor Grgat, nazočili su Kongresima
esperantista, u Zaboku, (u organizaciji saveza za esperanto Hrvatske), te
Svjetskim esperantskim kongresima u Geteburgu, Vilniusu i Firenci, a Grgat iako je bio pozvan prošle godine na Svjetski kongres esperantista u Yokohamu (Japan) istom nije nazočio, a Etel Zavadlav Međunarodnom kongresu esperantista u Beogradu i Južnoj Africi.

Šireći istinu o našoj zemlji, skoro u svim slučajevima se mogu ubrajati u najdragocjenije ambasadore mira, jer govoreći istim jezikom sa više tisuća esperantista iz stotinjak država svijeta, sa svih kontinenata, gdje ne postoji jezična barijera, prenose slavu naše zemlje širom svijeta, - kazao je Grgat.

U narednom razdoblju, zaključeno je na Skupštini, posvetit će se pozornost
organizaciji tečajeva esperanta, kako u prostorima Društva tako i u školama, te tjednim ili mjesečnim stručnim predavanjima.

Obzirom da se ove godine slavi 100-ta obljetnica organiziranog djelovanja esperantista, koji će u nas kulminirati organizacijom 8. Nacionalnog kongresa esperantista, koji će se na ljeto održati u Zagrebu, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Stjepana Mesića.

Središnja proslava esperantista svijeta održat će se u Rotterdamu (sjedištu Universala Esperanto-Asocio), za vrijeme 93. svjetskog kongresa
esperantista, kojemu će, kako se očekuje, nazočiti blizu 4000 esperantista
iz 90-tak zemalja sa svih kontinenata.

Povezani članci

Who's Online

We have 91 guests and no members online