Živjelo online učenje!

e-učenjeDanas možemo raditi nešto što je prije bilo potpuno nezamislivo – u vlastitom domu gledati događaj koji se odvija na drugom kraju svijeta. To nam je u početku omogućila televizija, ali danas je internet vodeći medij. Ovaj članak napisan je kao „kratki vodič ” za internetske stranice na kojima je moguće besplatno slušati predavanja s vodećih svjetskih sveučilišta te za stranice na kojima su, u kratkim prezentacijama, objašnjene teme iz matematike, statistike, fizike, biologije, kemije (onako kako vam to profesori nisu nikad objasnili)..., piše Inga Patarčić u izvrsnom članku objavljenom na portalu Biologija.com.hr kojeg u nastavku prenosimo u cjelosti ...

GLEDAJ. VJEŽBAJ. BESPLATNO NAUČI SKORO SVE.

Živjelo online učenje!

Piše: Inga Patarčić / Biologija.com.hr, Znanost.com
Izvor: Biologija.com.hr
http://www.znanost.com/clanak/zivjelo-online-ucenje/#ixzz1kH0G3qZE

Khan Academy

e-ucenjePrema vlastitom iskustvu, kako bih nešto dobro naučila moralo se poklopiti nešto od sljedećeg: ili mi se gradivo jako sviđalo (što upali samo za neke stvari/predmete), ili sam imala strogog profesora/icu (pa sam morala) ili sam imala vrhunskog profesora/icu koji me je znao/la zainteresirati i prenijeti znanje (što, nažalost, nije tako često).

Međutim, što ako nešto nisam naučila kako sam trebala jer nije bio zadovoljen niti jedan od ova tri razloga, a sada se od mene očekuje da to znanje imam? Ok, još uvijek vrijedi ona stara: „sjest ću” za knjigu i naučiti sama, ali danas imam i Khan Academy za pomoć. Dotična stranica pokriva brojne sadržaje iz najrazličitijih područja u obliku kratkih prezentacija (5-10 min) te testove iz tih područja.

Trenutno su pokrivena područja poput: astronomije, biologije, kemije, ekonomije, statistike, linearne algebre, trigonometrije, diferencijalnih jednadžbi, algebre. U trenutku kada je ovaj članak pisan, pregledano je preko 93 milijuna prezentacija na ovoj stranici i većina korisnika mogla je samo reći:  „Živio, gospon Khan!”

Web adresa ove stranice je: www.khanacademy.org

 

MIT, Yale, Harvard…

e-učenjeU zadnje , na nekim svjetski poznatim fakultetima započet je trend stavljanja prezentacija i predavanja iz različitih kolegija na internet. Uglavnom se tu radi o vrhunskim predavačima, a predavanjima traju dulje nego na Khan Academy (50-ak minuta u prosjeku).

Tako, primjerice, na stranicama Sveučilišta Yale moguće je slušati predavanja iz: kemije, astronomije, biomedicinskog inženjerstva, ekologije i evolucijske biologije, fizike, psihologije, sociologije, povijesti, povijesti umjetnosti…

Na stranicama Sveučilišta Berkeley moguće je slušati predavanja iz: kemije, biokemije, molekularne biologije, astrofizike, povijesti, prava, sociologije, povijesti umjetnosti, statistike i vjerojatnosti, klimatskim promjenama…

Na stranicama instituta MIT (Massachusetts Institute of Technology) moguće je pronaći predavanja iz gotovo svih predmeta koji se održavaju na MIT-u. Ugrubo su predavanja podijeljena na sljedeće kategorije: znanost (biologija, kemija , fizika, matematika, znanost o mozgu, znanosti o zemlji, atmosferi), arhitektura i planiranje, zdravlje i tehnologija, ekonomija, umjetnost i socijalne znanosti( antropologija, političke znanosti, povijest, filozofija…)

Na stranicama Sveučilišta Harvard nisu toliko široke ruke pa sam pronašla svega par besplatno dostupnih predavanja (npr. o herojima i anti-herojima u civilizaciji antičke Grčke; o Kini, uvod u računalne znanosti, vjerojatnosti…)

Također, i na Sveučilištu New York (New York University) moguće je naći neka besplatna predavanja, no oni su tek na početku uvođenja tih mogućnosti pa će u budućnosti, vjerojatno, biti dostupan veći broj predavanja.

 

Stanford

e-učenjeNeka sveučilišta imaju otvoreni online sustav za učenje gdje se prijavite za predavanja koja vas zanimaju, pratite predavanja u obliku kratkih prezentacija od 10-ak minuta te rješavate domaće zadaće. Na Stanfordu novi ciklus predavanja počinje u siječnju, a moguće je prijaviti se za predavanja poput anatomije, kriptografije, strojnog učenja, dizajna  i analize algoritama….

Također, moguće je i samo slušati predavanja od prošlih godina:
http://itunes.stanford.edu/index.html
http://openclassroom.stanford.edu/MainFolder/HomePage.php
http://engineering.stanford.edu/extended_education

Ukoliko nemate vremena tražiti po svakom sveučilištu postoje li predavanja iz nečega što vas zanima, onda će vam se svidjeti stranica na kojoj postoji pregled predavanja po kategorijama, a uključuje sva dosad navedena sveučilišta.

Do prije tri mjeseca ni sama nisam bila svjesna postojanja Khan Academy ili mogućnosti da mogu slušati predavanja na drugim fakultetima. Danas se trudim maksimalno iskoristiti te mogućnosti, a i Khan Academy mi je već pomogao da brzo svladam neke dijelove gradiva koje sam tijekom dosadašnjeg obrazovanja propustila. Dakle, toplo preporučam ove stranice svim srednjoškolcima, studentima i svakome koga zanimaju obrađena područja.

I da završim motom Khan Academy:
Gledaj. Vježbaj. Besplatno nauči skoro sve.

učenje

Povezani članci

Who's Online

We have 427 guests and no members online