Davor Grgat, dobitnik Nagrade za životno djelo općine Dugi Rat

Ove nas je godine iznenada napustio šjor Davor Grgat (rođen 10. listopada 1935.), dugogodišnji novinar i suradnik brojnih medija i redakcija, marljivi kroničar niza događanja u općinama Dugi Rat i Podstrana, te gradu Omišu i Poljicima, jedan od najaktivnijih splitskih esperantista. Neumorno je desetljećima uz lokalna događanja pratio i rad klubova umirovljenika i klubova liječenih alkoholičara u Dalmaciji te je prije dvije godine objavio knjigu sa svojim tekstovima objavljivanim u Alkoholičarskom glasniku. Bio je i dugogodišnji tajnik društva Poljičana "Sv. Jure" – Priko. 2016. godine nagrađen je plaketom grada Omiša za svoj neizbrisivi trag u radu, pisanju, kulturnom djelovanju na području svog poljičkog i omiškog kraja, promicanju esperatno jezika kao i za lijepo napisane riječi o umirovljeničkoj populaciji. Za sve navedeno Davor Grgat je prije par dana posthumno dobio i Nagradu Općine Dugi Rat za životno djelo, ponajveće priznanje općine Dugi Rat, koju je na svečanoj sjednici povodom Dana općine Dugi Rat primila njegova kćer. Davor Grgat je bio i dugogodišnji suradnik i ovog portala... Šjor Davore, hvala Vam na svemu!

ESPERANTO S MALOG RATA

Davor Grgat
(1935. - 2018.)

Dobitnik nagrade za životno djelo Općine Dugi Rat

Davor Grgat

Davor Grgat rođen je 10. listopada 1935. u Krilo-Jesenice. Nakon završene osmogodišnje škole, tadašnje Gimnazije, u Omišu, godine 1951. upisuje se na izučavanje zanata u Splitu. Već od tih najranijih dana  uključen je u društveni život, posvećuje se tečaju foto-kluba "Split", da bi se u zadnjoj godini izučavanja zanata posvetio učenju međunarodnog jezika - esperanta.

Potom odlazi na odsluženje vojnog roka, od godine 1955. do 1958. U međuvremenu je uznapredovao u govoru esperanta, pa je godine 1956. bio učesnik 58. svjetskog kongresa esperantista, i to u uniformi, kao jedini predstavnik neke vojske u svijetu, o čemu su pisale sve vojne novine i časopisi kod nas. Nakon velikog zanimanja građanstva na predavanjima i izložbama u Pločama i Metkoviću održava tečajeve esperanta. Kao rezultat svega toga osniva i prvu Esperantsku grupu u JRM pod nazivom "Mornar". Nakon toga godine 1958. u Dugom Ratu uz podršku općinskih struktura i podrške Tvornice “Dalmacije“, održava predavanje i tečaj esperanta, a nešto kasnije i u Gimnaziji u Omišu. Na jesen te godine se zapošljava u  Sarajevu gdje je položio ispit o znanju esperanta, i postao  sekretar Republičkog esperantskog komiteta omladine za Bosnu i Hercegovinu.  

Godine 1960. vraća se u Split, gdje je ubrzo postao zapažen kao član Esperantskog društva "Split". Kako su u to vrijeme nicali novi klubovi esperantista, Grgat je bio i jedan od osnivača i prvi predsjednik  Esperantskog kluba "Bratstvo i jedinstvo", a potom i višegodišnji predsjednik Saveza za esperanto Dalmacije. Godine 1979 za vrijeme 8. Mediteranskih sportskih igara  u Splitu, za vrijeme kojih je djelovao kao službeni djelatnik – novinar – esperantist, zahvaljujući njemu uveden je Esperanto kao treći službeni jezik  Igara (uz hrvatski i engleski jezik). Isto tako, Grgat je bio inicijator da se esperanto uvede za vrijeme 25. Međunarodnog stolnoteniskog prvenstva u rujnu  1982. i za vrijeme 15. Evropskog prvenstva u atletici  u kolovozu 1990.  

Za vrijeme ljeta  1980. godine uveo je dvojezičnu emisiju  na valovima Radio Splita za inozemne turiste, koji govore esperanto, (hrvatski i esperanto) u trajanju od po 20 minuta, i uređivao emisiju. U novinarstvu je započeo 1956/57.  godine i bio suradnik brojnih novina i časopisa, kao i Radio postaja. Kad mu se ukazala prilika, pisao je i propagirao i međunarodni jezik Esperanto.  Godine 1979. bio je sudionik i Novinarske škole, nakon koje je postao i član Hrvatskog novinarskog društva, a paralelno s tim i član Svjetskog saveza novinara esperantista (Tutmonda Esperantista Ĵurnalista Asocio – TEĴA), i u Augsburgu god.1985. izabran među sedam članova Redakcijskog odbora "Internacia Ĵurnalisto" (Međunarodni novinar). Bio je suradnik svih novina i časopisa o esperantu, (pa i na hrvatskom jeziku)  na području bivše države kao i brojnim  širom svijeta, od Brazila, Kube, Kine... od kojih je više od 50 godina  dopisnik „Slobodna Dalmacije“ kao i dan-danas, (i 20-tak godina bio je suradnik "Večernjeg lista“)...

Bio je organizator brojnih predavanja, izložaba i tečajeva, kao i sudionik brojnih Svjetskih kongresa esperantista u Varšavi, Beču, Londonu, Beogradu, Zagrebu, Antverpenu, Augsburgu,  Rotterdamu, Firenci, Parizui, Tel Avivu, Goteburgu, Vilniusu... gdje je bio među zapaženijim suradnicima na pisanju kronike u kongresnom biltenu. Organizator je osnivanja više Esperantskih društava ili klubova, i višegodišnji predsjednik. Sada je član Saveza za esperanto Hrvatske i potpredsjednik Esperantskog društva „Split“.

O njegovom opširnom novinarskom radu, najbolje svjedoči kratka biografija u opširnom "Leksikonu povijesti novinarstva i publicistike" (na 920 stranica) gdje se između brojnih poznatih novinara nalazi i njegovo ime.

Pored toga, Davor Grgat je poznat i kao naš najstariji apstinent, koji je godine 1966. iako nije imao problema sa alkoholom, svojevoljno prestao s njegovom konzumacijom, bez liječenja. U samom početku bio je jedan od suradnika prof. dr. Vladimira Hudolina, a ubrzo je postao i član Redakcijskog odbora stručnog časopisa "Al-Klub" za Dalmaciju, u kojem je redovito, skoro u svakom broju, surađivao sa zapaženim natpisima kao i fotografijama. U tim člancima, često su bili opisivani liječeni alkoholičari ili ovisnici o drogama,  a uz to često i uzroci do kojih su došli kao i rješenja za dužu apstinenciju. Često su bile teme i radna sredina kao i obitelj ovisnika, te koliko sve to djeluje na obitelj i radnu sredinu, a sve u cilju da se problem alkoholizma, barem u tim sredinama svede na minimum, odnosno da se što duže apstinencijski staž održi i tako brojni ovisnici i njihove obitelji vrate „na pravi put“.  

U svom dugogodišnjem stažu kao apstinent, a i kao novinar, prateći rad brojnih klubova pa i kao sudionik skoro na svim Kongresima klubova liječenih alkoholičara do smrti prof. Hudolina, izvještavao je o svim značajnijim  događajima  s dalmatinskog područja, u skoro svim važnijim novinama i stručnim časopisima diljem  bivše države.  Nakon samostalnosti naše Države, suradnik je stručnog časopisa „Alkohološki  Glasnik“ kojeg izdaje  Hrvatski savez Klubova liječenih alkoholičara, u kojem je Grgat čest suradnik. Jedan od zadnjih brojeva, (3/189 za lipanj 2011.) skoro u potpunosti je posvećen Grgatovu prilogu, pod nazivom: „Povijesni prikaz razvoja klubova liječenih alkoholičara u Dalmaciji“, što se, kako smo informirani od  stručnih osoba, ubraja među članke, koji će bez  sumnje  koristiti  narednim terapeutima i stručnjacima u prevenciji bolesti ovisnosti, ne samo u Dalmaciji nego i šire.

Za vrijeme Domovinskog rata pisao je o strahotama i posljedicama agresije na našu domovinu, a između ostaloga pisao je i u belgijskom časopisu "Monato" (na tri stranice s fotografijama) o razaranju našega gospodarstva, prvenstveno turizma.

Davor Grgat umirovljen je 1993.g.  i u isto vrijeme  pri konstituiranju  Društva Poljičana "Sv. Jure" – Priko, na Saboru u velikoj konkurenciji izabran je za njegova tajnika. Za vrijeme službovanja Lea Pivčevića, Stjepana Tičinovića, dra Jure Bilića kao Velikog kneza Društva Poljičana, Grgat je bio tajnik punih deset godina, i reafirmirao Društvo kao udrugu sa ciljem promicanja njenih bogatih kulturno-povijesnih vrijednosti.

Za svoj nesebičan rad i pomoć drugima, dobitnik je više nagrada i priznanja, kako od  brojnih redakcija tako i od Hrvatskog saveza za zaštitu i unapređenje duševnog zdravlja, Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara, Županijske zajednice klubova liječenih alkoholičara kao i brojnih priznanja od umirovljenika, posebice Matice umirovljenika Hrvatske, čiji je aktivan sudionik u informiranju ljudi treće životne dobi, a posebice sudjeluje u radu Županijske zajednice  klubova liječenih alkoholičara . S obzirom na proslavljenu 50. godišnjicu apstinencije od alkohola, Grgat je donedavno bio najstariji apstinent u Hrvatskoj.

Prije dvije godine objavio je knjigu sa svojim tekstovima objavljivanim u zagrebačkom Alkoholičarskom glasniku. 2016. godine nagrađen je plaketom grada Omiša za svoj neizbrisivi trag u radu i pisanju o ovisnosti o alkoholu, kulturnom djelovanju na području omiškog kraja, o promicanju esperatno jezika kao i za lijepo napisane riječi o umirovljeničkoj populaciji. Za sve navedeno Davor Grgat je 19.3.2018. posthumno dobio i Nagradu Općine Dugi Rat za životno dijelo, ponajveće priznanje općine Dugi Rat.

Šjor Davore, hvala Vam na svemu!

Povezani članci

Who's Online

We have 237 guests and no members online