Farmakomafija: Izmišljaju bolesti i ljude 'truju' ljekovima

lidija gajskiLiječnica dr. Lidija Gajski još se 2009. godine upustila se u istraživanje (ne)učinkovitosti lijekova, kao i sprege farmaceutske industrije i liječnika koji pacijente “pumpaju” nepotrebnim lijekovima, a zauzvrat bivaju nagrađeni. O rezultatima istraživanja napisala je i objavila knjigu "Lijekovi ili priča o obmani" koja se bavi prijevarama nekih farmaceuta i njihovoj sprezi s nekim lječnicima koji na recept izdaju nepotrebne i potpuno neučinkovite "lijekove" (koje plaća, zna se, HZZO), Danas, Gajski u razgovoru s novinarom Slobodne Dalmacije donosi nove spoznaje o korupciji u zdravstvu, kao i lošim i dobrim lijekovima, nadriliječništvu. Pročitajte ... 

FARMAKOMAFIJA

Dr. Lidija Gajski: Izmišljaju bolesti i ljude "truju" ljekovima

Izvor: Slobodna Dalmacija

Sprega farmaceutske, odnosno medicinske industrije i liječnika vrlo je proširena, mogli bismo reći sveprisutna i bitno utječe ne samo na ustroj i funkcioniranje zdravstvenih sustava već oblikuje i samu koncepciju bolesti i liječenja.

Proizvođači lijekova danas financiraju značajan dio istraživanja vezanih uz lijekove, a liječnici-znanstvenici pomažu im iznjedriti poželjne rezultate.

lidija gajski

Kroz profesionalnu izobrazbu u režiji kompanija, liječnici-nastavnici te krivotvorene nalaze distribuiraju kliničarima, a preko korumpiranih medija širokoj javnosti. U državnim agencijama i osiguravajućim kućama liječnici-eksperti odobravaju farmaceutske proizvode za tržište i stavljaju ih na liste obaveznog osiguranja.

U zdravstvenoj administraciji liječnici-savjetodavci uređuju politiku lijekova u interesu njihovih proizvođača, a pri zakonodavnoj vlasti kroje zakone po njihovoj mjeri.

Sve te uloge i funkcije obnaša tek par desetaka vodećih medicinskih stručnjaka u zemlji poput naše, i oni su najodgovorniji, uz političare, za činjenicu da su zdravstveni sustavi pretvoreni u eldorado tvornica lijekova i druge medicinske industrije.

nepotrebni ljekovi

Oni su za to, naravno, dobro nagrađeni – novcem, profesionalnim ugledom, pa i političkom moći.

Korupcija u ordinacijama manje je bitna, ne samo zato što su darovi skromniji, već i stoga što "obični" liječnici praktičari nisu ni svjesni da su korumpirani...


PROČITAJTE VIŠE...


Ljekovi su ipak u načelu dobri momci

Medicina je bez sumnje unaprijedila zdravlje ljudi, i danas to čini. Za razliku od kroničnih bolesti koje ne uspijeva izliječiti (jer to medicinskoj industriji nije u interesu), efikasna je u akutnim stanjima i bolestima.

Antibiotici su nesporno korisna i vrijedna skupina lijekova. Inzulin doslovno spašava život bolesnicima s mladenačkim tipom šećerne bolesti. Hormoni štitnjače su prijeko potrebni u hipotireozi.

lijek

Tablete za želudac izliječit će čir, antiastmatici olakšati disanje, analgetici ublažiti glavobolju i reumatske smetnje, a sedativi će nam pomoći u kriznim razdobljima života. Značajno povišeni krvni tlak i šećer također treba medikamentno liječiti.

U takvim stanjima koja predstavljaju stvarne bolesti i imaju svoju jasnu kliničku sliku i simptome, nema puno dileme i valja posegnuti za lijekovima.

Problem je, kao što sam već naglasila, u tome da nam se lijekovi nude i onda kad se osjećamo dobro.

U takvim situacijama ispravno je i sasvim legitimno osloniti se na zdrav razum, osobno laičko iskustvo i intuiciju; te bi kategorije, ako se sadašnji trendovi nastave, uskoro mogle postati spasonosne, kaže dr. Gajski.

Povezani članci

Who's Online

We have 380 guests and no members online