Zagreb, London: Ministri, svratite u Dugi Rat!

Dugi Rat

Novine su u više navrata pisale o izvjesnim Englezima koji su odavno odlučili uložiti u Hrvatsku. Jer će im se, tako su im bili obećali tadašnji hrvatski ministri, uloženo u kratkom roku vratiti. Pa su za ulaganje odabrali Dugi Rat. Na tamošnjoj punti, naime, nalazi se zemljište propale tvornice ferolegura. Država je tvornicu ugasila, a Općina teren pretvorila u turističku zonu, uz obećanje kako će na toj parceli - ako se parcelom može nazvati 180.000 četvornih metara prekrivenih šljakom - uskoro niknuti elitni hotelski kompleks. Umjesto šarenog hotela, zlaćane marine, vazdazelenih palmi i obećanog meda i mlijeka, na posljednjoj netaknutoj srednjodalmatinskoj punti niknuli su sivi dvorci od šljake. I tako stoje već dvije i pol godine. Niti ih tko obilazi, niti im prilazi. Samo vjetar raznosi kancerogenu prašinu po plućima. A kad već novine pišu kako hrvatski ministri idu u London, ne bi zgorega bilo podsjetiti ih na to da u tom istom Londonu žive Englezi kojima je ta ista država, koju oni predstavljaju tako poželjnom, prodala i dugoratsku parcelu i njezinu šljaku ...

ZAGREB - LONDON - DUGI RAT

Dugoraćani najbolje znaju da nisu dobri svi investitori koji eure nose

Ministri, svratite u Dugi Rat!

Ministre koji putuju u London nije zgorega podsjetiti na to da u njemu žive Englezi koji su prevarili i Hrvatsku i Dugi Rat

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Eksploatacija zemljišta u Dugom Ratu

I tako stoje već dvije i pol godine. Niti ih tko obilazi, niti im prilazi. Samo vjetar raznosi kancerogenu prašinu po plućima.


Englezima uopće nije bio cilj u Dugom Ratu graditi hotele

I sada im ne dopušta da tamo išta rade. Niti da saniraju, niti da eksploatiraju. Jer - novine su i o tome pisale - Englezima uopće nije bio cilj u Dugom Ratu graditi, nego samo vaditi šljaku i njezin skupi ferokromp rodavati na svjetskom tržištu.

Pa kad su u državi to shvatili, zapečatili su gradilište i naredili Englezima da, sigurno ste i o tome čitali, prikupe još papira i daju još novca, jer u ugovoru fino stoji da nisu kupili svih 180.000 kvadrata, nego samo 70.000. A to, ne trebaju vam novine da shvatite, bitno mijenja stvari.

Mathew Hurley - Eksploatacija zemljišta u Dugom Ratu


Englezi se zainatili

Englezi, međutim, uporno tvrde da su kupili sve i da ih nova hrvatska vlast, i to baš ovi ministri koji, kako pišu novine, ovih dana idu u London, reketari. Da im ne daju ono što je njihovo i što su bivšoj vlasti iznad i ispod stola pošteno platili.

Pa se inate i sve čekaju neće li se vlast u Zagrebu ponovno promijeniti.


Dugoraćani na čekanju

  Dugoraćani su za to vrijeme na čekanju. Pogotovo onih stotinjak radnika koji su za Engleze radili na sanaciji/eksploataciji terena. Njih, zaokružimo na 100, koji su s prosječnim plaćama od 5.000 kuna hranili svoje obitelji. I u mjestu od 7000 stanovnika svakog mjeseca ostavljali 500.000 kuna.

radnici na čekanju

I bilo im je dobro. A kad se izgradi hotel, čitali su u novinama, bit će još bolje.

Baš kao što i sada čitaju da će nam biti bolje kad nam se ministri vrate iz Londona.

A bilo bi još bolje - valjda će netko od njih ovo pročitati - da na povratku u Zagreb prvo svrate do Dugog Rata.

Povezani članci

Who's Online

We have 226 guests and no members online