Županija uvrštava u prostorni plan zračnu luku Šestanovac

zrakoplovNa sjednici Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije krajem rujna vijećnici će, kako doznaje Slobodna Dalmacija, raspravljati o izmjenama i dopunama županijskoga prostornog plana u koji bi se, među ostalim, Zračna luka Šestanovac uvrstila kao objekt od posebnoga državnog značaja. Ako prijedlog (očekivano) bude usvojen, međunarodni aerodrom na predjelu Prpuša napokon bi postao dio službenih planova, i to gotovo dva desetljeća nakon prvih ideja i inicijativa vezanih uz taj projekt, kojeg su tada podržale vlasti u Makarskoj, Omišu, Zagvozdu, Vrgorcu, Podgori, Gradcu, Pločama te u susjednim općinama u BiH, a čijom izgradnjom bi se značajno produljila sezona na širem omiškom i makarskom području. Aerodrom s uzletno-sletnom stazom dugom 3500 metara, putničkim terminalom i drugim pratećim objektima zauzimao bi 568 hektara, a gradio bi se na parcelama koje su većinom u vlasništvu Hrvatskih šuma..., piše Slobodna Dalmacija ...

ŽUPANIJSKI SAN ILI JAVA

Splitska županija uvrštava u prostorni plan zračnu luku Šestanovac

Piše: Gordan Zubčić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Planirano je da bi buduća zračna luka, čija se vrijednost procjenjuje na 200 milijuna eura, imala uzletno-sletnu stazu dugu 3500 metara koja bi mogla primati većinu zrakoplova na redovnim i čarterskim linijama poput airbuseva i ATR-ova.

Najveći interes za izgradnju aerodroma kod Šestanovca, čime bi se značajno produljila sezona na širem omiškom i makarskom području, pokazali su američki vlasnici zračne luke Gatwick kod Londona, jedne od najvećih europskih destinacija za niskotarifne kompanije.

PROČITAJTE VIŠE...

Šestanovac


Šestanovački općinski načelnik Pave Čikeš:

Uveseljavaju nas pričom o zračnoj luci na Prpuši

Piše: Mladen Nejašmić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Ponovno aktualiziranje zračne luke na krševitoj zaravni na sjevernom dijelu Šestanovca, načelnik šestanovačke općine Pave Čikeš komentirao je u duhu stare narodne poslovice: “Kćeri koja dabogda se za bega udala, ali cigani se oko kuće vrzmaju”.

I on kao i većina mještana tog zabiokovskog mjesta u aerodromu vide mogućnost strelovitijeg razvoja tog dijela Dalmatinske zagore, ali po njemu je besmisleno o tome govoriti kada za takvo što nema prvenstveno financijskog uporišta.

- S obzirom na trenutno stanje u državnim, pa mogao bih reći i u svjetskim financijskim središtima, smatram pomalo smiješnim prezentirati ovakve, nekoliko stotina milijuna eura teške projekte.

Umjesto pronalaženja izlaza iz teške globalne krize koja je uveliko zahvatila i našu domovinu, pojedinci nas uveseljavaju nerealnim stvarima od kojih se u današnje vrijeme diže kosa s glave - tvrdi načelnik općine Šestanovac Pave Čikeš.


Svježi kapital i radna mjesta

On smatra da bi se svi trebali okrenuti traženju ozbiljnih investitora koji bi Šestanovcu, a i cijeloj državi donijeli svježi kapital i nova radna mjesta, tek onda bi se moglo razmišljati i o projektima kao što je aerodrom na Prpuši.

Međutim, zračna luka u Šestanovcu planirana je kao objekt od posebne državne važnosti. Stoga većina stručnjaka lokaciju na Prpuši vidi kao idealnu za prijam velikih zrakoplova na interkontinentalnim letovima što sadašnja zračna luka Split - Kaštela nije u mogućnosti kvalitetno obavljati, kao i većina zračnih luka šireg područja.

Izgradnji aerodroma, o čemu će se uskoro razgovarati u Županiji, kao i o prijedlogu izmjena i dopuna odluke o donošenju županijskoga prostornog plana, ide u prilog činjenica što hrvatski turizam ovih godina bilježi brzi rast međunarodnih dolazaka, pa upravo ovakvi projekti uz kvalitetno planiranje, Lijepoj Našoj mogu donijeti upravo onaj toliko traženi svježi kapital.

O radnim mjestima bespredmetno je i govoriti, a kako bi to neki u šali znali kazati, našlo bi se i onih koji bi s piste skupljali puževe golaće, da staza ne bude balava.

Who's Online

We have 195 guests and no members online