Ne trujte nam vodu Cetine

Rijeka CetinaEkoudrugaMeteor iz Makarske alarmirala je javnost o mogućim ekološkim incidentima u kanjonu rijeke Cetine i posljedicama u opskrbi pitke vode cijelog Makarskog primorja i otoka Hvara zbog odlaganja većih količina troske iz šibenskog TEF-a. Najopasnije je onečišćenje, kako su utvrdili, na predjelu Prpuša u općini Šestanovac. Prema navodima lokalnog stanovništva, stoji u priopćenju “Meteora” koje potpisuje prof. Ivica Sumić, u samo dva dana na tom je prostoru iskrcano 1500 tona mljevene troske, u kojoj se nalaze opasni i teški metali, posebice mangan, što izaziva zabrinutost građana zbog činjenice da je to kraško područje.Takav deponij u općini Šestanovac nije predviđen Prostornim planom, a niti je donesena studija utjecaja na okoliš ...

EKOUDRUGA ‘METEOR’ PROSVJEDUJE ZBOG ODLAGANJA TROSKE U ŠESTANOVCU

Ne trujte nam vodu Cetine


Piše: D. Blažević / Slobodna Dalmacija
Foto: Nikša Stipaničev / CROPIX
Izvor: Slobodna Dalmacija


Sumić zaključuje kako se radi o poslovima koji zahtijevaju nadzor stručnih službi i žurnu sanaciju. U protivnom, zdravlje ljudi koji koriste vodu za piće iz slijeva rijeke Cetine moglo bi biti dugoročno ugroženo.

Troska iz TEF-a

− Dalmatinska zagora, pa tako i Šestanovac, svakako nije “septička jama” za deponiranje sumnjivog otpada iz drugih županija − poručuju iz makarskog “Meteora”. Šibenski dogradonačelnik Petar Baranović drži da je u Šestanovcu dosad odloženo oko pet tisuća tona agregata kamena (bezvrijedne troske), a to je, inače, ukupna količina koja je uopće izišla iz kruga TEF-a.

Osamdesetih godina prošlog stoljeća troska se odvozila na predio Solina kod Zablaća, a njome se pokušalo zatrpati i trajno sanirati močvarno tlo na kojemu su “carevali” komarci.

− To je bila bezopasna troska koja je mogla služiti i za nasipanje gata Vrulje i kao podloga za asfalt. Mogli smo je sami iskoristiti ili ugovoriti njezin odvoz bez naknade − veli Baranović.

Povezani članci

Who's Online

We have 120 guests and no members online