Opća karantena mora uskoro završiti, suzbijanje virusa mora postati više ciljano

Oko korona virusa je i nakon nekih četiri mjeseca epidemije u globalnim okvirima još uvijek malo istinski provjerenih i upotrebljivih podataka, ali neke su stvari ipak sada jasnije. Recimo, da se općom karantenom može eventualno usporiti njegovo širenje, ali ga se ne može 'pobijediti', piše Vanja Figenwald na stranicama Lidera.
Virus se pobjeđuje cjepivom, tretmanom ili imunitetom "krda", definitivno ne zaključavanjem u kuću, otprilike kao što se ratovi ne dobivaju povlačenjem. Brojke nakon višetjednih karantena u raznim zemljama to uostalom i pokazuju jer je broj zaraženih i mrtvih velik usprkos strogim mjerama. Usporiti da, ali pobijediti ne.
Ovo sve ne znači eliminiranje određenih mjera fizičkog distanciranja i opreza (maske, rukavice, dezinficijensi itd.), ali vjerojatno omogućuje zadržavanje zaraze u podnošljivim okvirima za zdravstveni sustav bez gašenja svakodnevnog života i postupno razvijanje imuniteta "krda" koji se polako nameće kao jedino realno rješenje u skorijem roku, što je nedavno priznao i Krunoslav Capak iz HZJZ u razgovoru za N1.
Opća karantena mora uskoro završiti (ekonomija trokira) i pristup suzbijanju virusa mora postati više ciljan. Baciti cijelo društvo pod autobus svaki put kada se pojavi virus jednostavno nije održivo rješenje.
Ne pokrenemo li ubrzo gospodarstvo, pandemija korone će nam biti mali problem.

Baciti cijelo društvo pod autobus svaki put kada se pojavi virus jednostavno nije održivo rješenje

Piše: Vanja Figenwald / Lider
Izvor: Lider


Ubuduće, dakle, neke stvari treba raditi drugačije. Primjerice, čim čujete da se pojavio prvi slučaj virusa na vašem kontinentu, pogotovo u vama bliskoj zemlji, zatvarate trenutačno granice. Ne 'pratite situaciju', niste 'spremni za sve scenarije', nego zatvarate odmah granicu i svakog tko se na njoj u tom trenutku zatekne odmah testirate.

Vrlo brzo nakon toga zabranjujete interne migracije, kako bi i one slučajeve koji su se 'probili' u zemlju ograničili na manja područja i lakše usmjerili dostupne resurse na njih. Postupno gašenje države u fazama pokazalo se potpuno pogrešnim.

Posljednje, najranjiviju skupinu striktno izdvajate i izolirate. Imate jasan plan koga ćete, kako i gdje staviti u karantenu, na koji ćete način o tim ljudima skrbiti i kako ćete ih nadzirati.

Zatvarati relativno mlade i zdrave ljude koji mogu 'prehodati' ili preboljeti virus pokazalo se u najmanju ruku neefikasnim.

Štoviše, općom karantenom u iste su stanove i kuće zatvoreni ljudi koji mogu preboljeti virus s onima koje virus može ubiti.

Izbijanje zaraza po domovima za starije i nemoćne dosada je najbolji primjer manjka potrebnog fokusa na zaštitu uvjerljivo najranjivije skupine.

Baciti cijelo društvo pod autobus svaki put kada se pojavi virus jednostavno nije održivo rješenje.

Povezani članci

Who's Online

We have 535 guests and no members online