Vlada RH predstavila tri faze popuštanja strogih mjera

Vlade RH predstavila je Prijedlog zaključka o mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti i aktivnosti u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19. Stroge mjere će se popuštati u tri faze uz poštovanje svih epidemioloških mjera.
Prva faza kreće u ponedjeljak, 27. travnja otkad mogu raditi sve trgovine (osim u trgovačkim centrima), uslužne djelatnosti poput krojača, izrade ključeva, turističkih agencija, svih osim onih gdje se ostvaruje bliski kontakt. Uvode se javne gradske i prigradske linije, brzobrodske linije. Omogućuje se rad knjižnica, galerija, muzeja, antikvarijata i knjižara. Omogućuju se treninzi sportaša i sportašica prve i druge kategorije u pojedinačnim športovima te seniorskim ekipama koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja.
Od ponedjeljka, 4. svibnja omogućuje se rad i javnog i privatnog zdravstvenog sustava u punom opsegu, rad kozmetičara, pedikera, brijača, frizera, uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera
Od ponedjeljka, 11. svibnja će se omogućiti okupljanja do 10 osoba uz mjere fizičke udaljenosti, rad trgovačkih centara, rad kafića i restorana na terasama, održavanje laboratorijskih, umjetničkih i kliničkih vježba, uvodit će se i međužupanijske prijevozne linije i linije domaćeg zračnog prijevoza, omogućit će se i rad nacionalnih parkova i parkova prirode, proširit će se uvjeti za izdavanje e-propusnica.
Stožer i HZJZ izraditi će sve preporuke i upute, kako za hotele i ugostiteljske objekte, tako i za sve druge gospodarske grane. Valjda prije nego što inspektor Andrija opet krene u harač.. 
A kada Vlada objavi takve naputke za pojedine sektore, poduzetnici će ocijeniti je li im moguće profitabilno ili održivo poslovati u takvim uvjetima. Mnogima, po sadašnjim najavama to neće biti, pa će svoje ugostiteljske objekte ove korona sezone ostaviti zatvorenima.

Uvažavajući aktualnu epidemiološku situaciju, radi pokretanja gospodarskih i drugih djelatnosti i aktivnosti s obzirom na ograničenja uvedena slijedom proglašene epidemije bolesti COVID19, potrebno je poduzeti sljedeće "horizontalne" mjere.

1. Nastavak pridržavanja svih mjera fizičke udaljenosti, najvišeg higijenskog standarda i dezinfekcije prostora
2. Nastavak pridržavanja obveze poslodavaca da osiguraju uvjete rada sukladno epidemiološkim mjerama te omoguće rad od kuće gdje je to moguće, organiziraju sastanke na daljinu i zabrane dolazak na radno mjesto radnicima s tjelesnom temperaturom i respiratornim sindromima
3. Nastavak zabrane održavanja javnih događaja i velikih okupljanja
4. Izraditi preporuke i upute za korištenje maski za lice, zaštitnih i medicinskih maski
5. Izraditi preporuke i upute za osobe starije životne dobi, osobe s kroničnim nezaraznim bolestima te ostale osobe s povećanim rizikom od zaraze bolesti COVID-19
6. Izraditi preporuke i upute o broju i zadržavanju ljudi u zatvorenim prostorijama prema kvadraturi objekta
7. Izraditi preporuke i upute za dvosmjensko radno vrijeme u trgovinama
8. Izraditi preporuke i upute za obavljanje poljoprivrednih aktivnosti
9. Izraditi preporuke i upute za održavanje državne mature od 8. do 29. lipnja 2020.
10. Izraditi preporuke i upute za održavanje vjerskih okupljanja od 2. svibnja 2020.

Povezani članci

Who's Online

We have 113 guests and no members online