Vladimir Tomaš, mladi pjesnik s Bajnica, dobitnik je Osobne nagrade Općine Dugi Rat

Nastavljamo sa crticama o laureatima javnih priznanja Općine Dugi Rat za proteklu godinu. Osobnom nagradom Općine Dugi Rat za 2021. godinu nagrađen je naš mladi sumještanin Vladimir Tomaš iz Bajnica radi iznimnog talenta na području književnosti, poezije i uredništva i postignutog uspjeha i dobivenih nagrada kojima je uspješno promovirao svoj kraj i domovinu.

Vladimir Tomaš rođen je 1998. godine u Splitu s prebivalištem u Bajnicama. Nakon što je završio Osnovnu školu Jesenice u Dugome Ratu, upisao je V. gimnaziju Vladimir Nazor (opća gimnazija) u Splitu. Tijekom srednje škole sudjelovao je na trima državnim natjecanjima – 2014. na državnom Lidranu, 2015. na državnom Natjecanju iz povijesti i 2017. na državnom Lidranu. Godine 2017. godine upisao je jednopredmetni studij Hrvatskoga jezika i književnosti na Odjelu za kroatistiku Sveučilišta u Zadru. Trenutno je na zadnjoj godini studija. Član je Društva hrvatskih književnika, dobitnik Rektorove nagrade Sveučilišta u Zadru i Osobne nagrade Općine Dugi Rat za 2021. godinu.
Čestitamo našem mladom sumještaninu!

Vlade Tomas

Uz uspješno redovito studiranje, Vladimir Tomaš bavi se i pisanjem (poezije i drame) i uredničkim poslom. Dosad je objavio četiri knjige – Oprostite mi prešućeno (pjesnička zbirka, 2019.), Ogoljivanje ontogeneze (pjesnička zbirka, 2020.), Hommage krvavom Kristu (pjesnička zbirka, 2021.) i Mrtvaci (2021., drama). Pjesme su mu objavljene u časopisima i na mrežnim stranicama diljem regije, nekoliko je puta sudjelovao na književnim manifestacijama u organizaciji Društva hrvatskih književnika i na mnogim književnim večerima. Organizira književne večeri i književna predstavljanja. Urednik je knjige Nigdje noći (2020.) Ivana Čeperkovića, koju je izdala udruga zadarskih pisaca ZaPis.

U protekloj (2021.) godini objavio je dva književna djela – pjesničku zbirku Hommage krvavom Kristu i dramu Mrtvaci. Dobitnik je Nagrade Mali Kvirin za najbolju pjesničku zbirku autora do 35 godina iz Hrvatske (za zbirku Hommage krvavom Kristu). Nagradu mu je dodijelila Matica hrvatska (ogranak u Sisku). Također, neobjavljena pjesnička knjiga Levitacije pohvaljena mu je na natječaju Matice hrvatske u Karlovcu Zdravko Pucak (jedan od troje pohvaljenih).

U srpnju 2021. godine sudjelovao je kao najmlađi autor u povijesti festivala i jedan od dvojice književnika iz Hrvatske na Međunarodnom festivalu suvremenoga pjesništva Murakon, koji se održao u Svetom Martinu na Muri i u Sloveniji.

Na Odjelu za kroatistiku bio je demonstrator na kolegiju Naratologija, koji se održava na trećoj godini preddiplomskog studija. Isto tako, sudjelovao je u projektu Student-mentor kao mentor studentima prve godine studija Hrvatskoga jezika i književnosti.

Nadalje, u protekloj je godini bio lektor četiriju studentskih časopisa (Odjela za psihologiju, Odjela za povijest, Odjela za arheologiju i Odjela za kroatistiku) i član uredništva prvog broja časopisa za književnost i jezik (Ludens). U prošloj je godini izabran za predstavnika studenata Odjela za kroatistiku.

Član je Društva hrvatskih književnika, dobitnik Rektorove nagrade i Osobne nagrade Općine Dugi Rat za 2021. godinu.

Čestitamo našem mladom sumještaninu!

Povezani članci

Who's Online

We have 198 guests and no members online