Galijun Tirena - zvijezda Croatia Boat Showa

Dubrovački galijun TIRENA

U splitskoj gradskoj luci je u tijeku 15. međunarodni sajam nautike Croatia Boat Show. Do 23. travnja bit će izlaženo, krizi koja je poharala branšu unatoč, stotinjak plovila iz desetak zemalja. Prodaja plovila u Hrvatskoj je stala, a razlog tomu je, prema ocjeni organizatora sajma Vicenca Blagaića, restriktivna porezna politika i gotovo potpuna nemogućnost financiranja kupnje brodova preko banaka. Mala brodogradnja u Hrvatskoj je u krizi, no ulaskom Hrvatske u EU otvara se za nautički turizam novo tržište i nove mogućnosti, ali dolaze i nova pravila - izjednačit će se prava i obveze hrvatskih i stranih nautičara. Nautički turizam, ne zaboravimo to, čini oko 10% ukupnog hrvatskog turističkog proizvoda. Zvijezda drugog dana sajma bio je brod iz davnina - dubrovački galijun “Tirena”, ponos Kriljanske flote. Ljepotan građen u omiškom škveru "Loger" u vlasništvu je Bogomira Vukovića, 52-godišnjeg pomorca iz Bajnica ...

PLOVITI SE MORA

Dubrovački galijun "Tirena" miljenik posjetitelja splitskog nautičkog sajma

Piše: Denis Krnić / Slobodna Dalmacija
Foto: Ante Čizmić / Cropix
Izvor: Slobodna Dalmacija

croatia boat show

Ako je prvog dana splitskog nautičkog sajma Croatia Boat Show atrakcija bio flyboard, nova svjetska vodena adrenalinska atrakcija, onda je zvijezda drugog dana sajma nesumnjivo bio brod iz davnina - dubrovački galijun “Tirena”.

Redovi posjetitelja, mahom turista, čekali su ukrcaj i đir po palubi “Tirene”. Fotoaparati su škljocali, zadivljeno se gledalo na brod iz vremena gusara i morskih osvajanja.

croatia boat show - flyboard


Prilagođen vremenu

Riječ je o trideset metara dugoj replici dubrovačkoga galijuna iz 16. stoljeća, inače prvom takvom brodu izgrađenom u više od 400 godina! Ljepotan građen u omiškom škveru “Loger” u vlasništvu je Bogomira Vukovića, 52-godišnjeg pomorca iz Krila Jesenica, koji nas je prošetao galijunom.

croatia boat show - galijun Tirena

- Još dok sam bio aktivni pomorac na dugoj plovidbi, davne 1982. godine u Barceloni sam vidio repliku Kolumbove “Santa Marije”. Bila je to prekrasna slika broda i tada sam odlučio da ću jednog dana i ja napraviti brod, galijun. Izgradnja je počela 2003. u Omišu i do kraja 2005. brod je bio gotov.

Galijun je izgrađen prema nacrtima uzetim iz arhiva dubrovačkoga Pomorskog muzeja, a brodograditelji su tijekom izgradnje surađivali sa stručnjacima za povijest brodarstva i drvene brodogradnje. Vanjski izgled broda je potpuno vjeran originalu.

No, unutrašnjost je prilagođena vremenu, pa smo ugradili tankove za vodu, tankove za otpadne vode, tankove goriva, moderne sanitarije, dva motora od po 250 kW - pojašnjava kapetan Vuković.

galijun tirena

“Tirena” je duga 30 metara, a široka sedam i pol. Ima pet jedara - četiri križna i jedno latinsko - a ukupno je oko 200 metara četvornih jedrilja. Brod je dobio ime po dobroj vili iz pastorale Marina Držića. Može primiti 203 putnika. “Naoružan” je čak i četirima pramčanim topovima koji ispaljuju plotune kada treba zadiviti putnike.

- “Tirena” je u cijelosti građena od visokokvalitetnog hrasta iz okolice Karlovca i Bosne-D ukupno 300 kubika drva. Nije je bilo lako izgraditi, ali uspjeli smo. Radilo se od jutra do mraka. Na moru se “Tirena” vrlo dobro ponaša. Uglavnom se koristi za jednodnevne turističke izlete ili za vjenčanja... - kazuje Vuković, koji je u izgradnju “Tirene” uložio 1,2 milijuna eura.

galijun tirena

- Ma za ovaj brod san sve svoje založija, uključujući i kuću... - smije se Vuković.


‘Turisti padnu na guzicu’

- Kako stranci reagiraju kad vide ovakav brod - iz zlatnog doba Dubrovačke Republike? - pitamo kapetana. - To morate vidjeti svojim očima... Recimo, Amerikanci kada ugledaju brod prvo misle da je od stiropora, ili da je nekakva ploveća igračka iz Disneylanda.

Ali kad zakorače na palubu, pa vide da je od drva i još kad zaplovimo, doslovno padnu, da prostite, na guzicu od oduševljenja - kaže nam Vuković. Prema starim pomorskim vjerovanjima, i ovaj brod od zlih sila čuva pramčana pulena, odnosno dvije pulene u likovima sirene i zviri napravljene od murve iz Župe dubrovačke, stare više od 100 godina.

galijun tirena


Što je galijun?

Galijun je ratni i trgovački brod na jedra iz 16. i 17. stoljeća te jedan od najcjenjenijih hrvatskih brodova u svijetu. Dubrovački i španjolski galijuni bili su među najpoznatijim brodovima svoga vremena.


Nacrti iz arhiva

Replika dubrovačkoga galijuna “Tirena” izgrađena je na osnovi nacrta iz arhiva dubrovačkog Pomorskog muzeja i istraživanja dr. Velimira Salamona, te po projektu Splićanina Petra Dobrića.

galijun tirena

Povezani članci

Who's Online

We have 92 guests and no members online