Omiš: SDP-ov okrugli stol o turizmu bojkotirali HDZ-ovci

Omiške gusarice
Vodeći turistički radnici sa šireg omiškog područja okupili su se kako bi, u nazočnosti Olega Valjala, zamjenika ministra turizma, na okrugli stol istresli sve što ih tišti, no nemalo su se iznenadili kada su shvatili da ih lokalna vlast ne želi saslušati. Na skupu se, naime, premda uredno pozvani, nisu pojavili ni gradonačelnik Ivan Škaričić, ni njegov zamjenik Mijo Mimica, a opravdanje za izostanak pronašao je i Joško Stella, direktor ureda Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije! Razlog bojkota, naravno, nije teško otkriti. Okrugli stol na temu 'Uloga i značaj Ministarstva turizma u razvoju turizma grada Omiša' organizirala je lokalna podružnica SDP-a, dok su gradski, pa tako i turistički, vlastodršci sve redom HDZ-ovci. A njih, očito, ne zanima što im o turističkom razvoju ima savjetovati čovjek koji dolazi iz protivničkog tabora. Pa makar taj čovjek bio na vlasti...

NEVALJA IM VALJALO

Omiški okrugli stol o turizmu bojkotirali HDZ-ovci

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

I nije zamjeniku ministra turizma, da se razumijemo, bilo lako braniti se pred naletima ogorčenih turističkih neimara, od hotelijera preko ugostitelja do brodara.

Omiška rivijera

Andro Tomasović, vlasnik Hotela 'Plaža', iskoristio je tako priliku, pa je Olega Valjala, žaleći se na nemogućnost poslovanja u plusu, bocnuo primjedbom kako je on, prije nego je postao važan državni službenik, hotel u kojemu je bio financijski direktor ostavio u minusu od sto milijuna kuna.
 

Oleg Valjalo: oleg valjalo"Gubitak nije uvijek manjak novca"

- Gubitak nije uvijek manjak novca, nego nerijetko i računovodstvena kategorija - uzvratio je Valjalo s poučkom kojega bi, možda, i za širu upotrebu valjalo preporučiti.

Valjalo je najavio i skoro donošenje novoga zakona o turističkim zajednicama, te prodaju 14 preostalih turističkih društava u državnome vlasništvu, a Omišane je, posebno Kriljanske brodare koji bi rado kupovali gorivo po povlaštenoj cijeni, ali i izbjegli nelogično plaćanje spomeničke rente, naknade za autoceste i za slivne vode, pozvao da s primjedbama i prijedlozima dođu u Zagreb.

kriljanski brodari

- Samo dođite, ova vlast je poznata po tome što svakoga prima - kazao je zamjenik ministra.

- Ne bojte se, doći ćemo i prije nego se nadate - reternirao je Ivan Tomaš, predstavnik Hrvatske udruge privatnih brodara.

Problemi s turističkim vizama 

- Ulazak Hrvatske u Europsku uniju, s turističkog aspekta, ne donosi samo dobre, nego i loše stvari. Jedna od lošijih je svakako što već od 1. travnja moramo uvesti drukčiji vizni režim za državljane, recimo, Rusije ili Turske. U praksi to znači ukidanje olakšanog i uvođenje klasičnog viznog režima što može predstavljati veliki problem za tržišta s kojih u posljednje vrijeme imamo povećan priliv gostiju.

Omiš

Zbog toga ćemo od Unije najvjerojatnije zatražiti da nam dopusti priznavanje elektronskih viza koje se izdaju preko interneta i znatno ubrzavaju inače sporu birokratsku proceduru - kazao je Oleg Valjalo, zamjenik ministra turizma na okruglom stolu održanom u Omišu.

600.000 noćenja na Omiškoj rivijeri

Darko Kovačić, direktor ureda Turističke zajednice grada Omiša, izvjestio je kako omiška rivijera godišnje ostvari oko 600.000 noćenja, a raspolaže s 900 hotelskih kreveta (popunjenost 120 dana godišnje), 2200 ležajeva u kampovima (popunjenost 55 dana godišnje) i 8600 postelja u privatnom smještaju (popunjenost 42 dana godišnje).

Omiška rivijera

Povezani članci

Who's Online

We have 413 guests and no members online