Rovinjski Dani hrvatskog turizma - potvrda uspješne sezone

Radim za turizamTurizam se još jednom pokazao kao dobitna kombinacija, kao jedna od rijetkih grana kojom možemo parirati najrazvijenijem svijetu. Nažalost, zadovoljavamo se malim iako bi od turizma, uz, istina, dosta truda, mogli zarađivati dvostruko više. Na Danima hrvatskog turizma obično se proanalizira sezona na izmaku, odnosno postavljaju se ciljevi za narednu. Tako će i ova manifestacija, koja okuplja gotovo sve što nešto znači u perjanici hrvatskog gospodarstva, ponuditi niz stručnih skupova, okruglih stolova, skupština i radionica, dodjeljivat će se nagrade i priznanja nauspješnijim pojedincima u akcijama "Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku", "Plavi cvijet" i "Zeleni cvijet". Tako se u četvrtak, 21. listopada, uz ostalo održao Hrvatski turistički forum na temu "Održivost hrvatskog turizma – konkurentnost", ali i stručni skup "EU fondovi: Strukturni i kohezijski fond – pogled u budućnost". Isti dan svoju će skupštinu imati UHPA, Udruga hrvatskih putničkih agencija, sastat će se Savjeti za kongresni i insentiv turizam te Savjet za kulturni turizam. Pripremaju se, uz ostalo, dva zanimljiva okrugla stola - "Promocija strukovnih zanimanja" te "Destinacijski menadžment – partnerstvom do uspjeha", ali i međunarodni skup "Kamping turizam i održivi razvoj". Govorit će se, nadalje o izazovima hrvatskog turizma u kontinentalnim i gorskim područjima, o enogastronomiji i brendiranju hrvatskih restorana, sigurnosti u pustolovnim turizmu, kvalitativnom iskoraku malih hotela ...

DANI TURIZMA

Piše: Davor Verković / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

Ovogodišnji Dani hrvatskog turizma, tradicionalne manifestacije koja nakon svake sezone okupi cjelokupnu branšu, više od tisuću sudionika, održavaju se od 20. do 22. listopada u Rovinju. 

Susret hrvatskih turističkih djelatnika s predstavnicima Vlade na temu "Svjetska turistička kriza – položaj Hrvatske i izazovi turističke godine" glavni je događaj u petak, 22. listopada. Istog dana održat će se i Hrvatsko-slovenski turistički skup, Skupština Udruge poslodavaca u hotelijerstvu, a govorit će se, uz ostalo i o wellnessu te "Važnosti razvoja omladinskog turizma".

na plaži

Inače, iako se do samog kraja godine očekuje još nešto manje od milijun gostiju, sezona je više manje uspješno privedena kraju. Turizam se još jednom pokazao kao dobitna kombinacija, kao jedna od rijetkih grana kojom možemo parirati najrazvijenijem svijetu. Nažalost, zadovoljavamo se malim iako bi od turizma, uz, istina, dosta truda, mogli zarađivati dvostruko više.

Nedavno prezentirani podaci za devet mjeseci pokazali su da je u tom vremenskom razdoblju Jadran i grad Zagreb posjetilo 9,8 milijuna gostiju, tri posto više nego lanjske godine, odnosno da je ostvareno 59 milijuna noćenja, rast od šest posto.

Podatak dobiva na važnosti znamo li da su se mnoge mediteranske zemlje, dakle naši izravni konkurenti, i ove godine borile s minusima. Samo je u rujnu, dok su nas kontinentalce prale hladne kiše, Splitsko-dalmatinska županija imala 20 posto više noćenja nego lani, Zadarska 14 posto, Šibensko-kninska i Dubrovačko-neretvanska po 12 posto, a odlično je radio i Zagreb sa 13 posto više noćenja. Na Kvarneru je, s druge strane, zabilježen minus noćenja od dva posto, dok su Istarska i Ličko-senjska županija ostvarile lanjske vrijednosti.

zalazak

Ministar turizma Damir Bajs nedavno je istaknuo kako smo u dosadašnjem dijelu sezone imali šest posto više Slovenaca, tri posto više Nijemaca, dva posto više Austrijanaca i pet posto više Čeha. S druge strane, od najvažnijih tržišta podbacili su jedino Talijani i to sa visokih devet posto po broju dolazaka. Rusi su se vratili u velikom stilu zahvaljujući i ranom ukidanju viza tom tržištu. Rast dolazaka ruskih turista za devet mjeseci iznosi odličnih 34 posto, a također od siječnja do kraja rujna ugostili smo i 18 posto više Španjolaca te osam posto više Poljaka.

Gotovo da nije bilo kriznog područja pa je tako, recimo, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u razdoblju od siječnja do kraja kolovoza na Jadranu ostvareno 548 kružnih putovanja stranih brodova, rast od 11 posto u odnosu na 2009., na kojima je boravilo 719 tisuća putnika, rast 8 posto.

Očekuje se da se u Rovinju prezentiraju turistički planovi za narednu godinu, odnosno mjere kojima će se nastojati održati korak s najboljom konkurencijom.

turistički planovi

Povezani članci

Who's Online

We have 199 guests and no members online