Prosvjed turističkih brodara zbog manjka vezova

Oglašavanjem sirena s brodova u Krilu, Splitu, Trogiru i Dubrovniku - u subotu je održan prosvjed upozorenja turističkih brodara. Time su željeli istaknuti svoje, kažu, najveće probleme - nedostatak vezova za turističke brodove u lukama tijekom sezone te nedovoljan broj zimskih vezova. Točno u deset sati pedeset brodova, koliko ih je u tom trenutku bilo u splitskoj luci u subotnjoj smjeni gostiju, prosvjednim su petominutnim oglašavanjem sirena upozorili na goruće probleme. I kažu - oni se povećavaju iz sezone u sezonu. Koliki će problem biti sljedeće sezone ako se ništa ne riješi, govori podatak da je samo ove zaplovilo 50 novih brodova, pa danas hrvatskim dijelom Jadrana plovi 220 malih domaćih brodara s više od 2000 zaposlenih. Dok u Dubrovniku prednost, tvrde brodari, imaju kruzeri, u Hvaru su to skupocjene jahte, piše HRT.

Prosvjed turističkih brodara zbog manjka vezova

Izvor: HRT
Foto, video: Ante Čizmić / Cropix


- Moramo napomenuti da se prosvjed ne odnosi na luku Split jer ona je trenutačno najuređenija i treba je izdvojiti kao pozitivan primjer. Imamo problema u drugim lukama, posebno u Hvaru i Dubrovniku, gdje nas tretiraju kao građane drugog reda, kazao je Ante Rakuljić, predsjednik Udruge privatnih brodara RH.

- Pretprošlu i prošlu subotu, konkretno u Dubrovniku, bilo je dvadesetak brodova. Vezali smo se jedni na druge, iskrcavali smo putnike i prtljagu, ukrcavali druge. Izlazili smo iz luke i vraćali se po pet-šest puta, to je nemoguće, starije goste smo gumenjakom prebacivali, rekao je vlasnik broda i zapovjednik Denis Grubiša.

Povezani članci

Who's Online

We have 303 guests and no members online