Dalmatinska panceta i dalmatinska pečenica zaštićeni proizvodi

Dalmatinska pancetaDo polovice 2014. godine dalmatinska panceta i dalmatinska pečenica trebali bi postati zaštićeni proizvodi, kazala je na edukacijskom skupu u Kninu voditeljica tima projekata “Dalmatinska pečenica“ i “Dalmatinska panceta“ Marina Krvavica, prodekanica kninskog Veleučilišta. - Radi se o zaštiti zemljopisnog porijekla dalmatinske pancete i pečenice po važećim zakonima. Za zaštitu pancete bit će odgovorna Udruga “Dalmatinski pršut” iz Splita. Zaštita zemljopisnog porijekla dalmatinske pancete i pečenice znači da nitko više neće moći proizvoditi te proizvode ako ne poštuje specifikaciju koja će biti izrađena. U suprotnom, zakonski će odgovarati ...

GASTRONOMSKO BOGATSTVO

Piše: Ivica Šimić / Slobodna Dalmacija

- Mi kao zemlja ne možemo konkurirati količinom nego samo kvalitetom, odnosno posebnošću. Možda još nismo dovoljno prepoznati u svijetu po pitanju gastronomskog identiteta, no da imamo bogat identitet, definitivno imamo.

Mi ovim projektom pridonosimo boljoj gastronomskoj slici Hrvatske, a uz to, svi koji proizvode dalmatinsku pancetu i pečenicu, da bi stavili etiketu, morat će kod proizvodnje poštovati našu specifikaciju – kazala je prodekanica kninskog Veleučilišta dodavši da se paralelno s ovim projektom radi i na zaštiti izvornosti dalmatinske janjetine.