Majstor pop stilizacija i spajanja tradicija

Neno BelanNeno Belan je rijedak primjer dugotrajnog kantautora koji nikada nije išao ispod crte koju je visoko postavio još sredinom osamdesetih s Đavolima. Na trusnom i nepouzdanom domaćem estradnom terenu Neno Belan ostao je primjer autora koji je od početka karijere s Đavolima 1984. do danas ostao vjeran svom pop senzibilitetu. Bilo da je radio u Splitu ili poslije u Rijeci, Belan je svojom pjesmaricom označio ono najbolje u domaćoj pop glazbi. Krećući se podjednako znalački na terenu retro zvuka pedesetih ili pop kombinatorici ljetnih razglednica vinjeta. njegove majstorski napravljene pop-ploče zadržavale su onaj fini balans svojstven punokrvnim pop autorima. Najveća Belanova prednost je što melodijski kod i zaigranost rock'n'rolla pedesetih, ustanovljenu još u Đavolima, jednako uvjerljivo reproducira u novim tehnološkim uvjetima i s dodatcima koji pokazuju da autor shvaća da živimo u trećem tisućljeću ...

NENO BELAN

Majstor pop stilizacija i spajanja tradicija

Piše: Hrvoje Horvat / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

Neno BelanRedovito pobjeđujući na festivalima, Belan je pisao "najveće hitove" na gotovo dnevnoj bazi, a trijumf na dodjeli Porina ili rasprodani koncerti pokazali su da njegov trud cijeni i struka i brojna publika. Belan je majstor pop stilizacija i spajanja tradicija.

Nostalgičnu mediteransku opciju, blago prilagođenu novom tradicionalizmu, smjestio je u istu ravninu s rock and roll i tex mex utjecajima ili pak klapom More, koja ga je odvela i na trendovski etno teren. Kontinuitet prepoznatljiva rada dao mu je pečat »dobrog duha domaće pop glazbe«, a zajednička snaga Belanova pop rukopisa i svirke pratećih Fiumensa dodala je strast u takvu metodologiju.

Neno Belan je rijedak primjer dugotrajnog kantautora koji nikada nije išao ispod crte koju je (visoko) postavio još sredinom osamdesetih s Đavolima. Belan je i u kasnijoj solo karijeri, sve do danas, znao umješno napraviti napraviti pop ploče prepoznatljivih melodija, mediteranskog prizvuka i rock'n'roll ozračja, krećući se između gitarističkog popa i belkanto raspjevanosti.

Neno BelanZadnju godinu Belanova rada obilježilo je nekoliko trijumfa koji su samo pojačali medijsku prisutnost. Pobjednički duet s Massimom na »Večerima šibenske šansone« i nekoliko izvrsnih, rasprodanih nastupa a u zagrebačkoj Tvornici 2009. ostat će mu zapisana kao ključna u novijoj fazi rada.

Popis Belanovih pjesama itekako je dostatan da napuni ne samo koncertni program, nego i bolji dio novije povijesti domaćeg popa. Jer, njegov pop rafinman, promišljeni aranžmani i pouzdan autorski rad baš nikada nisu bili pod znakom sumnje ni kritičara ni publike.

A u uvjetima svirke u živo, s energičnim pratećim Fiumensima, sve s papira dobiva dodatnu strast i energiju jednoga od prvotimaca domaće glazbe.

Povezani članci

Who's Online

We have 82 guests and no members online