FDK: 20 godina Debitantskih večeri FDK Omiš u Bolu na Braču

Večer klapa debitanata u Bolu na otoku Braču ima uistinu posebno značenje kako za Omiški festival tako i za Bol. Dugogodišnja skladna veza Festivala dalmatinskih klapa i Bola na Braču, turističkog bisera Lijepe naše koji je oduvijek bio privlačan prvi korak novim klapašima u borbi za nastup na omiškoj pjaci, svoju okruglu obljetnicu ove godine obilježava slavljeničkim koncertom bez natjecanja debitantskih klapa i u nešto kasnijem terminu nego uobičajeno, upravo ove subote, 4. srpnja 2020., u bolskom Teatrinu Dva ferala s početkom u 21 sat.
U posebno neizvjesnom ovogodišnjem ljetu, sa stalnim promjenama i sigurnosnim mjerama, Omiš i Bol odlučili su ipak proslaviti velikih 20 godina suradnje, te iako skromnije i bez brojnih gostiju i uzvanika koji su bili planirani, koncertom i druženjem odati počast klapskom prijateljstvu Bola i Omiša. Na koncertu će nastupiti ženska Klapa Orca  iz Splita i muška Klapa Pinguentum iz Buzeta kao predstavnici nekadašnjih najboljih bolskih debitanata koji su kasnije i u Omišu ostvarili velike uspjehe. Od domaćih klapa tu je bolski ponos - klapa Veras sastavljena od bolskih mladih koja je gostovala i u Omišu, te više puta nagrađivana Klapa Braciera Bol koja je bila pobjednik publike na prvoj bolskoj debitantskoj večeri, a kasnije osvojila niz nagrada u Omišu i postala najpoznatiji brački klapski proizvod. Revijalni koncert klapa vodit će i ove godine Bolu draga i nezaobilazna voditeljica Edita Lučić Jelić, a u predvorju Teatrina bit će postavljena izložba fotografija s malim izborom svih 20 godina klapskih večeri u Bolu koju je pripremio sumpetarski fotograf Vlade Zemunik, ovogodišnji dobitnik nagrade Grada Omiš za životno djelo.

FESTIVAL DALMATINSKIH KLAPA 2020

20 godina klapskog prijateljstva Bola i Omiša

Izvor: FDK.hr

Podsjetimo se početaka 2001. godine, kada je na inicijativu tadašnjeg umjetničkog ravnatelja festivala dr. Miljenka Grgića i Jadranke Nejašmić, ravnateljice Općinske knjižnice Hrvatska čitaonica i tadašnje voditeljice Bolskog lita, pokrenuto premještanje debitantskih večeri iz Omiša u Bol.

Sretna je okolnost da su realizaciju toga projekta odlučno podupirale lokalne vlasti Omiša i Bola, kao i Festivalsko vijeće. Posljednjih deset godina debitantske večeri u Bolu organizira Czk Bol, na čelu s ravnateljicom Ivana Bošković.

Omiško - bolskim klapskim večerima godinama tradicionalno započinje manifestacija Bolsko lito i ljetna kulturna sezona u Bolu. To su ujedno i prvi koncerti s kojima počinju događanja pod okriljem Omiškog Festivala.

Debitantska natjecanja na Bolu pokrenuta su s ciljem oživljavanja klapske pjesme kako na otoku Braču, tako i na susjednim otocima. Vrijednost toga projekta ne smije se samo sagledavati u kontekstu kulturno-turističke promidžbe Bola, nego i kroz neprekidan dotok uvijek novih i sposobnih klapa. O njihovoj vrijednosti svjedoče brojne nagrade što su ih debitanti ponijeli s Bola i Omiša, a kasnije ih još oplodili novim nagradama na domaćim i međunarodnim natjecanjima. Iz tolikog broja, po vrijednosti poprilično izjednačenih klapa, iznikla je nova kvaliteta, koja se ogleda kroz neprekidno podizanje izričajnih, a time i ocjenjivačkih standarda.Za ilustraciju ženska klapa Korjandul iz Zagreba pobjednica debitantskih večeri 2003. godine već iste godine osvojila je i prvu nagradu stručnog povjerenstva na završnoj večeri ženskih klapa, što joj je „pošlo za rukom“ i naredne tri godine, odnosno četiri godine uzastopno!

Ženska klapa Armorin iz Zagreba pobjednica debitantskih večeri 2006. godine u narednim godinama ostvarivala je izvrsne rezultate, a 2014. i 2015. godine bila apsolutni pobjednik u konkurenciji ženskih klapa.

Tu su još i klape Crikvenica (m) - Crikvenica, Teuta (m) - Šibenik, Ćakulone (ž) - Zagreb, Kožino (m) - Kožino. 2015. godine dvije debitantske klape uspjele su izboriti sudjelovanje i u izbornim večerima i u završnicama, to su bile klape Krunik (m) - Kučine i  klapa Sveti Luka (m) - Otok kod Sinja.

Isto se ponovilo i 2016. kada su u završnicu također ušle dvije klape: Stine (m) - Zagreb i Orca (ž) - Split, odnosno 2017. godine kada je završnicu izborila muška klapa Porat iz Lumbarde.

Na 52. Festivalu ženska klapa Luše iz Splita osvojila je prvu nagradu žirija na Večeri klapa debitanata u Bolu, izborila nastup na izbornim večerima, ulazak u završnicu, te osvojila srca omiške publike i prvu nagradu.Prošle godine ženska klapa Izergo iz Lumbarde bila je najbolji debitant prema ocjenama žirija, a prema glasovima publike najbolja je bila muška klapa Škrapa iz Selca.

Uspjehe spomenutih koncerata valjalo je sagledati i kroz prisutnost velikog broja domaće i strane publike. Od svog utemeljenja, bolsko se natjecanje održava tijekom mjeseca lipnja. Zahvaljujući gostoprimstvu i izvrsnoj organizaciji Bol je privukao pozornost mnoštva debitantskih klapa i u kratko vrijeme izrastao u njihovo rasadište.

Za Omiški festival Bol je postao regrutno središte iz kojeg je tijekom proteklih dvadeset godina izniklo čak 207 novih klapa.----------------------
NAPOMENA:

U članku su korišteni podaci iz monografije "Festival dalmatinskih klapa Omiš 1967-2016", autorice Herci Ganza.

Povezani članci

Who's Online

We have 122 guests and no members online