In Memoriam: Zvonimir Balog (1932 - 2014)

Zvonimir Balog, najnagrađivaniji dječji pisac, umro je u nedjelju, 2. studenoga u Zagrebu u 83. godini. Pjesnik, prozaik, slikar, kipar i ilustrator, Zvonimir Balog stvorio je impozantan opus od sedamdesetak knjiga za djecu i odrasle. Autor je slikovnica, zbirki pjesama, priča, eseja, romana, aforizama, dramskih tekstova, scenarija i dviju antologija. U teoriji književnosti i književnoj kritici smatra se utemeljiteljem suvremene hrvatske dječje poezije, tvorcem nonsensa i osebujna humora. Prema ostvarenom opusu, originalnosti i književnoj vrijednosti prvo je ime hrvatske književnosti za djecu i mladež ...

IN MEMORIAM

Preminuo Zvonimir Balog, književnik koji je obilježio naša djetinjstva

Izvor: Hina

Zvonimir Balog rodio se 30. svibnja 1932. u Svetom Petru Čvrstecu nedaleko od Križevaca. Završio je Školu primijenjenih umjetnosti i Pedagošku akademiju u Zagrebu, a okušao se u brojnim zanimanjima pa je tako bio administrator, pipničar, dekorater, odgajatelj u gimnazijskom domu, soboslikar, nastavnik, predavač na Pedagoškoj akademiji, urednik dječjih časopisa "Smib" i "Modra lasta" te urednik u dramskom programu HTV-a.

Mnoge će ga generacije pamtiti po zbirkama pjesama "Male priče o velikim slovima (1970.), "Nevidljiva Iva" (1970.), "Pjesme sa šlagom ili šumar ima šumu na dlanu" (1975.), "Jednožeki Ok" (1981.), "Veseli zemljopis" (1983.), "Bijesne gliste" (1989.) ili "Pusa od krampusa" (1993.).

Zvonimir Balog

Napisao je i nekoliko knjiga dječje proze ("Ja magarac" (1973.), "Zeleni mravi" (1977.), "Bonton" (1986.), roman "Bosonogi general" (1988.) te "Male ljudetine, hrvatske stilske vježbetine" (1993.).

Osim za djecu, pisao je i za odrasle ("Ekvilibrij", 1986., "Riba na biciklu", 1977., "Šus zvijezda", 1997.) te humorističku i satiričku prozu ("Pogled na Zemlju", 1988.).

Više od četvrt stoljeća njegove su knjige na popisu obavezne školske lektire, djela su mu zastupljena u antologijama za djecu i odrasle, a mnoge njegove pjesme su uglazbljene.

Književno djelo Zvonimira Baloga poznato je i čitateljima izvan Hrvatske, a tekstovi su mu prevedeni na dvadeset jezika.