VIDEO: 'Utopija' Mladena Ćapina (kratka povijest beščašća)

S obzirom na površinu i broj stanovnika, kao i na broj prirodnih i kulturnih spomenika pod zaštitom UNESCO-a, Hrvatska se nalazi u samom svjetskom vrhu. Međutim, po pitanju vjerodostojnosti i moralnosti hrvatskih političara vjerojatno se nalazi na začelju. Ta činjenica Hrvatsku od potencijalno uređene i kulturne zemlje vraća u prostor licemjerja, korupcije i stagnacije na duži rok. Dokumentarni film 'Utopija' Mladena Ćapina mali je podsjetnik na sve ono čega smo se zadnjih desetak godina naslušali i nagledali, a što i dalje bitno utječe na našu sadašnjost i budućnost.. To je kratka povijest beščašća. Dokumentarac 'Utopija' (2015) pogledajte u nastavku ...

DOKUMENTARNI FILM

'Utopija' Mladena Ćapina (kratka povijest beščašća)

Piše: Boris Rašeta / Portal Novosti
Izvor: Portal NovostiUtopija - Mladen Ćapin (2015)

Redatelj i scenarij: Mladen Ćapin. Montaža: Hrvoje Mršić. Snimatelj: Davor Petričić. Skladatelj: Danijel Maoduš. Producent: Sanja Knez. Godina proizvodnje: 2015.

Ideja sjajna, realizacija odlična, filmska sredstva uzorna i primjerena – sve pohvale ‘Utopiji’. Autor dokumentarca Mladen Ćapin napravio je izvrstan film od snimaka naših entiteta pod zaštitom UNESCO-a (kultura, priroda), do entiteta pod zaštitom pravosudne policije (Sanader, Čehok, Bandić, Vidošević, Lovrić Merzel…) i u uratku prikazao našu tragičnu propast, duboku kao Marijanska brazda. Da, to je – da parafraziramo Dreiserov naslov – hrvatska tragedija.

U filmu bez ijednog offa, bez ijedne rečenice komentara, složene su arhivske snimke naših političara kojima su, dok su bili na poziciji, usta bila puna morala (Ivan Čehok je autor srednjoškolskog udžbenika etike), da bismo ih malo kasnije gledali po zatvorskim ćelijama. To je kratka povijest beščašća.

‘Moje se uvjerenje’, čujemo Bandića, ‘može izreći u dvije riječi – čovjekoljublje i domoljublje, katolički socijalni nauk, borba za osiromašene, zapuštene i bačene u ambis…’ Čini se da opća mjesta i kič govori nepogrešivo indiciraju teške dijagnoze. ‘Mi smo’, kaže dr. Ivo Sanader, ‘od Boga blagoslovljeni naraštaj koji je dobio suverenu Hrvatsku, i ništa nam nije teško za tu Hrvatsku učiniti.’

Banalnost je, rekao bi Isak Babelj, gora od zločina – banalnost je kontrarevolucija. Banalnost je u nas simptom volje za prijevarom. Banalnost je maska za umišljaj. Treba se čuvati političara u čijim je rečenicama primijetimo. Oni opasne snove snivaju.

Jedina važna prirodna ljepota svake zemlje i jedini njezin uistinu vrijedan i nezamjenjiv resurs jest kolektivna etika ljudi. Radna etika i ona opća. U ovom se filmu vidi strašna cijena koju plaćaju nacije koje je nemaju. Bolje je biti bez ugljena, željeza, nafte i plina nego bez etike. Jer bez nje se propada. Nema nikakve sumnje da su ovu zemlju upropastili lopovi, ali svi oni koji glasaju za njih drže im ljestve.

Bit ovoga filma jest ideja. Njegov je repromaterijal arhiva. Zašto na HRT-u nema više ovakvih ideja, više ovakvih autora i više ovakvih uradaka?