Art kinoteka Kamena klupa: Družba Pere Kvržice

Omiška Art kinoteka Kamena klupa u dvorani nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa na Priku u utorak, 26.11.2019. u 18 h prikazuje dječji avanturistički film "Družba Pere Kvržice" redatelja Vladimira Tadeja nastao po kultnom istoimenom romanu Mate Lovraka. U glavnim ulogama: Inge Apelt, Adem Ćejvan, Boris Dvornik, Antun Nalis, Mladen Vasary,.. Dječji filmski klasik zabavan je i svevremen film o prijateljstvu i snazi zajedništva pa je podjednako zanimljiv i mlađim i starijim generacijama.
Priča je poznata, već godinama, od stoljeća sedmog, seoska vodenica nije u pogonu, a središnji je problem mnogih seljaka. Oni za svoje potrebe moraju koristiti parni mlin što je u interesu vlasnika mlina. Seoski dječaci, na čelu s Perom, osnivaju Družbu i zadatak im je svoje slobodno vrijeme provesti obnavljajući vodenicu. Na tom putu očekuje ih niz pustolovina, pa čak i opasnost...
Na istom mjestu dva sata poslije prikazati će se mađarski film, drama "Tijelo i duša" redateljice Ildikó Enyedi, koji je bio Mađarski kandidat za nagradu Oscar 2018. te osvojio niz nagrada na festivalima (Berlin film festival 2017. - Zlatni medvjed za najbolji film; Sydney film festival 2017. - Nagrada za najbolji dugometražni film).
Kratki sinopsis: Klaonica u Budimpešti mjesto je neobične i prekrasne ljubavne priče. Maria počinje raditi kao novi kontrolor kvalitete mesa u klaonici. Svoj posao shvaća ozbiljno i striktno se drži pravila, a njezin nešto stariji šef Endre također je tiha osoba. Polako se upoznavaju i prepoznavajući duhovnu sličnost, sami ostaju začuđeni kada shvate da noću čak sanjaju iste snove. Oprezno pokušavaju jedan san i ostvariti. Priču o dvije osobe koji otkrivaju carstvo emocija i tjelesne požude, isprva individulano, a zatim i zajedno, nježno je ispričala redateljica Ildikó Enyedi, i to suptilnim humorom. Film o strahu koji blokira da se ljudi otvaraju drugima te koliko je to stimulirajuće kada se to konačno i napravi..

Povezani članci

Who's Online

We have 228 guests and no members online