Iz Regije..

Podstrana: Do ljeta moderno uređena plaža i šetnica

Uređenje obale, vrijedno 19 milijuna kuna, koje će biti završeno do ljeta najznačajniji je strateški projekt općine Podstrana. - Uređujemo i suvremeno opremamo postojeće plaže koje nisu imale adekvatnu infrastrukturu. Dobit ćemo 350 metara lijepo i funkcionalnio uređene plaže, s rampama za osobe s invaliditetom, zelenim površinama i svim potrebnim sadržajima - pojašnjava načelnik Općine Mladen Bartulović. Opsežnim projektom je obuhvaćeno uređenje i rekonstrukcija obalne crte, izgradnja dužobalne šetnice, objekata u funkciji plaže i šetnice, izgradnja, rekonstrukcija pristupnih prometnica i pješačkih staza od glavne prometnice u naselju prema obali i izvedba novih infrastrukturnih objekata. Završetak radova, koji su počeli prošle godine, očekuje se do lipnja ove godine.

TURISTIČKA SEZONA: PODSTRANA U NOVOM RUHU

Do ljeta moderno uređena plaža i šetnica

Piše: Slavica Vuković / Večernji List
Izvor: Večernji List


podstranaCjelokupan projekt izgradnje plaže od ušća rijeke Žrnovnice do hotela Lav sastoji se od dva dijela, koja su građevinskom dozvolom definirana kao faza I, koja obuhvaća plažu od sportske lučice Strožanac do hotela Lav, te faza II, koja se proteže od ušća rijeke Žrnovnice do sportske lučice u Strožancu. Lokacija projekta atraktivno je obalno područje s impresivnim vizurama u kojima se more sljubljuje s padinama Mosora.

- Obuhvat je uzdužno podijeljen dužobalnom šetnicom u dvije zone: zona parka i rekreacije i zona pješčanih plaža. Koncept projektnog rješenja nastoji integrirati različite sadržaje tako da omogući nesmetanu vizualnu i fizičku komunikaciju između pojedinih zona - kaže načelnik Bartulović.

Projektom je predviđena izgradnja parkirališta, zelene površine, ugostiteljsko-turističkih objekata, igrališta za odbojku na pijesku, boćališta, javnog WC-a i svlačionice.

U sklopu uređenja plaže predviđen je i dio plaže prilagođen osobama sa smanjenom pokretljivošću. U središnjem dijelu obalnog pojasa nalazi se biciklistička staza, suvremena javna rasvjeta i dužobalna šetnica.

- Projekt je ujedno razvojni i infrastrukturni, te se nadamo da će ga naši mještani prepoznati kroz unapređenje turizma i mogućnost svakodnevnog obiteljskog druženja - govori Bartulović i naglašava kako se sve radi uz veliku pozornost ekoloških normi.

mladen bartulović

Zahtjevan projekt

Radovi se odvijaju još od prošle godine, a privremeno su obustavljeni zbog turističke sezone 15. lipnja 2017. te su nastavljeni u rujnu. Konačan završetak radova očekuje se uskoro, do lipnja ove godine.

Projekt je vrlo zahtjevan i uključuje građevinsko-obrtničke radove, izgradnju vodovoda i kanalizacije, pomorske građevine, građevinsko-prometne radove, krajobrazno uređenje zelenih površina, elektroinstalacije i regulaciju ušća bujica.

mladen bartulovićUkupna vrijednost projekta je 18,6 milijuna kuna s PDV-om, a financiraju se iz sredstava Općine Podstrana, Ministarstva turizma, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Hrvatskih voda i Splitsko-dalmatinske županije.

- Ovim zahvatom nastojimo graditi suvremenu sliku općine Podstrana. Postojeće neplanski građene plaže, pera i privezišta povezat će se u krajobrazno osmišljenu cjelinu, što će pridonijeti poboljšanoj funkcionalnosti prostora te potaknuti turistički razvoj općine - smatra načelnik Bartulović.