Znanstveni kafić: Crne rupe, gravitacijski valovi i gama zrake

U organizaciji Alumni udruge bivših studenata FESB-a dođite na još jedan znanstveni kafić u kavani Lvxor u Splitu. O temi "Crne rupe, gravitacijski valovi i gama zrake" u utorak u 18 sati govorit će dr.sc. Nikola Godinović, izvanredni profesor na FESB-u. Svega nekoliko dana nakon potvrde postojanja gravitacijskih valova od strane nekoliko stotina znanstvenika iz LIGO kolaboracije koji su otkrili gravitacijske valove iz sudara dviju crnih rupa udaljenih 1,3 milijarde svjetlosnih godina, u kavani na Peristilu će se u ugodnom društvu ljubitelja znanosti govoriti o gravitacijskim valovima i zašto su oni važni? Fizičari iz Splita aktivno sudjeluju u MAGIC kolaboraciji koja upravlja dvama najosjetljivim teleskopima za detekciju kozmičkih gama zraka i koja ima dogovor s LIGO-om da po dojavi o detekciju gravitacijskih valova opaža iste te izvore u području gama zraka..

ZNANSTVENI KAFIĆ

Izvor: FESB Alumni

Poznavanje svemira najvećim dijelom se zasniva na detekciji kozmičkih glasnika - elektromagnetskim valovima, neutrinima i evo od prije par dana i gravitacijskih valova. Gama zrake (elektromagnetski valovi najviših energija) i gravitacijski valovi glasnici su najsilovitijih procesa u Svemiru.

U bizlini crnih rupa i neutronskih zvijezda vladaju gustoće energije koje današnjom tehologijom ne možemo ostvariti u laboratoriju, pa čak ni u najsnažnijem akceleratoru na svijetu, Large Hadron Collider-u na CERN-u. Razumijevanje njasilovitijih fizikalnih procesa u svemiru detekcijom gama zraka započelo je prije dvadesetak godina.

Znanstveni kafić: Crne rupe, gravitavcijski valovi i gama zrake

Povezani članci

Who's Online

We have 584 guests and no members online