Znanstveni kafić: Studenti ne uče radi znanja, znanstveni novaci nemaju motivacije, znanstvenici radove pišu radi bodova..

Znanstveni kafićGost Znanstvenog kafića, koji je u četvrtak FESB Alumni organizirao u kafiću Luxor, bio je profesor Petar Filipić sa splitskog Ekonomskog fakulteta. U predavanju, popraćenom prezentacijom konkretnih podataka, profesor Filipić govorio je o kvaliteti visokog školstva, odnosno o svim onim faktorima koji je narušavaju, piše Info zona. Već se na početku Filipić obrušio na neoliberalizam kao na neuspješan političko-ekonomski sustav, čiji je simptom, među ostalim, površnost ...

Izvor: InfoZona.hr

Filipić je to potkrijepio primjerom da su podaci o broju zaposlenih na sveučilištima nedostupni, da je do njih gotovo nemoguće doći i da ih ne pruža ni Državni zavod za statistiku koji bi tu informaciju trebao imati.

Njegovo je istraživanje pokazalo i da je stopa troška po studentu visoka, premda se iz proračuna u te svrhe ne izdvaja mnogo. Postavivši pitanje kako je to moguće, mogao je jedino zaključiti da se troši neracionalno.

Brojni problemi u visokom školstvu ukazuju ne samo na nestabilnost i neefikasnost tog istog visokog školstva, nego i na činjenicu da naše društvo od početka nije planirano kao cjelina, nego je svaki segment planiran za sebe.

visoko obrazovanje

Dotakao se i znanstvenih novaka i raznih barijera u njihovoj većoj produktivnosti. Izrazio je mišljenje da je u Hrvatskoj najmanja mobilnost mladih znanstvenika u čitavoj Europi. Razlog tome našao je u manjku motivacije.

Obrušio se Filipić i na studente rekavši da su povlašteniji od saborskih zastupnika i da ne uče radi znanja nego radi ocjene.

Premda se mnogi studenti tako ne osjećaju i neće se složiti s njegovom izjavom, treba shvatiti da se to prije svega odnosilo na poremećeni sustav vrijednosti današnjeg društva, u kojem se mnoga prava zloupotrebljavaju a istovremeno se zaboravlja na pravu svrhu visokog obrazovanja, piše Info zona.

PROČITAJTE VIŠE...

Povezani članci

Who's Online

We have 440 guests and no members online