Osvrt na predavanje ADO o crnim rupama

ADO o crnim rupamaU srijedu u prostorijama Narodne knjižnice Omiš održano je predavanje Astronomskog društva Omiš o crnim rupama, nebeskim tijelima koja se smatraju najgušćim, a time i najmasivnijim objektima u svemiru, tijelima koja imaju  gravitacijsku silu toliko jaku da zakrivljuje prostor da im čak ni svjetlost, nakon što pređe granicu crne rupe (horizont događaja), ne može pobjeći. Izazovnog zadatka uhvatio se predavač Marko Galanos iz ADO Omiš. Približiti za znanost zainteresiranoj publici jednu od najvećih znanstvenih zagonetki dosta nije bilo lako. Što su crne rupe i kako nastaju? Koja su im svojstva i vrste? Što je Hawkingowo zračenje, što Schwarzschildov radijus, a što horizont događaja? Hoće li crne rupe naposljetku usisati cijeli Svemir? Kako to crne rupe zakrivljuju prostor? Da je Sunce crna rupa da li bi trebalo već pakirati kufere i volontirati.. za put za Mars? Možemo li im pobjeći? Što su supermasivne crne rupe? Jedna se, dugogodišnja istraživanja pokazuju, nalazi u središtu naše galaksije...

POPULARNO-ZNANSTVENO PREDAVANJE ADO OMIŠ

Crne Rupe

Piše i riše: Mladen Banović

ADO o crnim rupama

Na kraju zanimljivog predavanja u kojem je Marko vješto ekvibrilirao između teških fizikalnih pojmova i komplesnosti teme o kojoj su mozgali neki od najvećih umova čovječanstva, usljedila je i mala rasprava oko pitanja publike, u čemu je svoj obol dao i Tugarski fizičar Ivan Sorić Suri, "kandidirajući" se možda i za predavača jednog od idućih predavanja agilnih lokalnih promicatelja znanosti, pogotovo astrofizike, koji za ovo dugo, toplo ljeto, učenicima osnovnih i srednjih škola pripremaju "Ljetnu školu astronomije". No o tome više uskoro..

ADO o crnim rupama


Jesmo li sami u Svemiru?

Koristim prigodu da najavim i novo predavanje Astronomskog društva Omiš koje će se održati u Dugom Ratu, u utorak, 11. lipnja 2013 u kinu "Dalmacija" s početkom u 20 sati, na temu "Jesmo li sami u Svemiru?".

Jesmo li sami u Svemiru

Predavač je Josip Mušac, predsjednik ADO Omiš.

Učenici, studenti, svi zainteresirani, povirite u utorak navečer u naše novoobnovljeno kino i poslušajte ovo zanimljivo predavanje! Dođite!

Nećete biti sami...
 

Jesmo li sami u Svemiru

Povezani članci

Who's Online

We have 129 guests and no members online