Primjer za slijediti

PrimoštenRiskirajući da neki naši općinari u donjim rečenicama novinara Jutarnjeg Lista ne "prepoznaju" neki "skriveni napad" na njih i neke njihove nedavne moralno ili zakonski sporne inicijative, koje su se eto, uspijele "probiti" i do ovih naših stranica, osvanule u komentarima, forumu, izazvale vaše reakcije... ukazujem Vam na jedan afirmativan i poticajan članak koji ste mogli pročitati u Jutarnjem Listu. Vjerojatno i jeste, no za one koji nisu recimo da je u članku riječ je o tim leaderradu jedinice lokalne uprave koja je dobila sve pohvale i od Komisije Vijeća Europe koja je u svom monitoringu primijetila kako ta općina čak 84 posto proračunskih prihoda ulaže u kapitalne projekte i investicijsko održavanje, a samo 16 posto na podmirivanje troškova rada općinske uprave. Općina nema ni kune nenaplaćenih potraživanja od građana i korisnika općinskih prostora, među prvima je u Hrvatskoj provela odredbe zakona o dostupnosti informacija, općina je to čiji je rad transparentan, i u kojoj se provodi stroga financijska disciplina... I još nešto, našim općinarima nezamislivo - vode je volonteri! ...

Općinu Primošten vode - volonteri!

Članovi Komisije Vijeća Europe koji su sudjelovali u monitoringu izvršenja proračuna u hrvatskim jedinicama lokalne samouprave, bili su iznenađeni financijskim poslovanjem u Općini Primošten

Izvor: Jutarnji List, T-Portal

Prije svega, oduševio ih je podatak da ta općina čak 84 posto proračunskih prihoda ulaže u kapitalne projekte i investicijsko održavanje, a samo 16 posto odlazi na podmirivanje troškova rada općinske uprave i administracije, po čemu je jedna od najuspješnijih, ako ne i najuspješnija, u Hrvatskoj, piše Jutarnji list.

Primošten

Primošten je vjerojatno jedina općina u Hrvatskoj koja u cijelosti ostvaruje planirane proračunske prihode te nema ni kune nenaplaćenih potraživanja od građana i korisnika općinske imovine.

Tajna” minimalnih troškova za rad same općinske uprave krije se u podatku da su svi primoštenski općinski dužnosnici volonteri, a to je potvrdio i načelnik Stipe Petrina.

Točno je. Počevši od mene, svi dužnosnici u Primoštenu su volonteri. Nikakvu naknadu za rad u Općini Primošten ne primaju načelnik, donačelnici te članovi Poglavarstva, Općinskog vijeća, skupština i nadzornih odbora općinskih poduzeća.

Samo na mojoj plaći uštedi se tijekom četverogodišnjeg mandata više od milijun kuna - kaže Petrina.

Zašto radimo bez naknade?

primoštenZato što smatramo da nam je dovoljna nagrada to što su nam Primoštenci povjerili obavljanje takvih odgovornih funkcija i iskazali čast da ostvarimo njihove želje za boljim životom, većim životnim i javnim standardom te ostvarivanjem njihovih poduzetničkih planova.

Ako je nekome motiv za rad u općinskim tijelima naknada od 500 ili 100 kuna mjesečno, onda od toga nema ništa', izjavio je Petrina

Općina Primošten među prvima je u Hrvatskoj provela odredbe zakona o dostupnosti informacija tako da su transparentni i podaci o volonterskom radu.

Istodobno u toj se općini provodi stroga finacijska disciplina, a od tri pravnika jedan je zadužen samo za opomene i ovrhe neplaćenih potraživanja u čemu je, sudeći po tome da nema nenaplaćenih potraživanja, izuzetno uspješan.


I što reći dragi čitatelji nego... daleko je nama Primošten!


Primošten

Povezani članci

Who's Online

We have 228 guests and no members online