Povodom dana volontera: Volonteri guštali i podijelili nagrade

Bal VolonteraSvečanom dodjelom nagrada za promociju i razvoj volonterstva "Vinka Luković" te priznanja za volonterski doprinos za čak 106 volontera i 51 podupiratelja, završen je "12. bal volontera" u organizaciji udruge "Mi", koji se tradicionalno obilježava u Splitu 05. prosinca na Međunarodni dan volontera. Ovogodišnji dobitnici nagrade su "Društvo multiple skleroze Split", "Hrvatska gorska služba spašavanja - stanica Split", udruga "Help" i udruga "Dugopolje aktivno radi - DAR". Posebno priznanje za razvoj volonterstva u 2011. godini dodjeljeno je splitskom Centru za socijalnu skrb ...

U HOTELU "LE MERIDIEN LAV" U PODSTRANI ODRŽAN 12. SVEČANI SKUP U ORGANIZACIJI UDRUGE "MI"

Volonteri guštali i podijelili nagrade

Izvor: Volonterski centar Split

Ovogodišnji dobitnici Nagrade "Vinka Luković" su Društvo multiple skleroze Split koje je u travnju ove godine obilježilo 20 godina djelovanja potaknutog volonterskim nastojanjima nekolicine oboljelih od multiple skleroze. Ove godine uključili su se u EU projekt „Jednake mogućnosti – inkluzivno volontiranje kao put prema integraciji i većoj zapošljivosti“ i znatno povećali volontersku mrežu. Uključili su volontere u rad Društva te u razne volonterske akcije od kojih izdvajamo turnir u boćanju, natjecanje u udičarenju, pomoć članovima lošijeg materijalnog stanja u bojanju kuće i sitnim popravcima.

Hrvatska gorska služba spašavanja - stanica Split tijekom 2011. godine provela je 60 akcija potrage i spašavanja u našoj županiji, a posebno su pomagali djeci s invaliditetom, organizirali su i Božićnu akciju za djecu Splita te s osnovnoškolcima Malu školu prirode. Važnost ove službe nije samo u njenom minulom radu i statističkim podacima o tisuću akcija spašavanja, tisuću i pol spašenih ljudi i gotovo pola milijuna sati preventive već i o dobrovoljnom stručnom, visoko rizičnom i u teškim uvjetima ostvarenom radu njenih pripadnika- volontera.

Udruga Help također je već 20 godina prisutna u radu s mladima putem vršnjačke edukacije u području reproduktivnog zdravlja. Volonteri sudjeluju u obilježavanju: Međunarodnog Dana Borbe protiv zlouporabe droga i Trgovine ljudima, Svjetskom Danu Ne-Pušenja, Svjetskom Danu Zdravlja, Međunarodnom Danu Mladih, Međunarodnom Danu Mira, Međunarodnom Danu Tolerancije...

Osim toga Help je poznat i po aktivnostima Europske volonterske službe u kojoj će tijekom ove godine 13 mladih iz Splita i okolice volontirati u različitim projektima u Finskoj, Islandu, Italiji, Francuskoj, Irskoj, Bugarskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i  Španjolskoj. Vrhunac uspješne međunarodne volonterske priče dosegnuli su ove godine, kada je u svibnju u Belgiji, na svečanoj dodjeli nagrada za Europskog volontera godine, nagrada dodijeljena i Helpovom volonteru Zrinku Vranješu.

Udruga Dugopolje aktivno radi – DAR pomaže mladima, a ove godine odradili su preko 10 tak volonterskih akcija čime su promovirali volonterstvo kao zabavno i ugodno druženje te doprinijeli poboljšanju kvalitete života mladih u zajednici. „Volontiranje postaje sve normalnija pojava kod odraslih te svakim danom sve bolje prihvaćeno kod djece. Mladi počinju shvaćati kako je volonterstvo svakodnevnica, sve se više cijeni te postaje mjerilo prema kojem poslodavci procjenjuju dodatne sposobnosti potencijalnih zaposlenika i daju im prednost pred ostalim kandidatima.“- zaključili su Darovci.

Osim Nagrada Vinka Luković, dodijeljenih kao znak javnog priznanja pravnim osobama za iskazani doprinos razvoju volonterstva i volonterskih aktivnosti na području Splitsko – dalmatinske županije,  posebno priznanje za razvoj volonterstva u 2011. godini dodijeljeno je splitskom Centru za socijalnu skrb jer su razvijanjem volonterstva u praksi socijalnog rada postali su primjer ostalim Centrima za socijalnu skrb.

Prvi u RH uvode volontere uz potporu nadležnog ministarstva, u projekt “Svi  zajedno” preko kojeg uključuju djecu slabijeg socijalnog statusa besplatno na tečajeve stranih jezika, plesa, sport...

Prema riječima Dane Jurman iz udruge "Mi", manifestacija je održana uz potporu Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, rada Splita te podstranskog hotela "Le Meridien Lav".

U glazbenom dijelu svečanosti 300 uzvanika uživali uz mušku klapu "Filip Dević", opernu pjevačicu Sanju Barbir te članove plesnog kluba" iz Splita Antoniju Janković i Bojana Vujatovića

Spomenimo i da su nagradu za ovu godinu izradili učenici Škole likovnih umjetnosti iz Split pod mentorstvom akademske kiparice Julijane Voloder.

Povezani članci

Who's Online

We have 124 guests and no members online