Običaji: Razmisliti što slavimo, a ne podlijegati nametnutom

Pšenica ukrasSvi naši običaji imaju pozitivan stav: sv. Nikola i sv. Luce, na primjer, darivaju djecu, nagrađuju ih za njihovo dobro vladanje, ponašanje, učenje i dr., i potiču na bolje. Maškare opuštaju i velike i male prije korizme kad se, barem kršćani, trebaju uozbiljiti i misliti na svoje življenje, preispitati svoju savjest i odlučiti se za bolji i humaniji život. "Zeleni Jure" je dan kad se veseli dolasku proljeća... Dušni dan je dan kad se sjećamo naših pokojnika i molimo za njih. I da ne spominjem ostale naše različite običaje. No zaista ne znam čega pozitivnog ima u "Danu vještica" - samo je primjer da mislimo da je sve tuđe dobro i da sve tuđe moramo prihvaćati, bez obzira na to je li ono nešto pozitivno ili loše. Ni Valentinovo ne bih prihvatila jer imamo dosta naših lijepih i dobrih običaja i ne moramo prihvaćati baš sve što nam se nudi u korist materijalista, koji taj dan propagiraju ionako samo radi svoje materijalne koristi ...


OBIČAJI

Razmisliti što slavimo, a ne podlijegati nametnutom

Piše: Marija Rakela
Izvor: Vjesnik


čarapeSmatram da zaista nema nikakve svrhe ni smisla slaviti "Dan vještica" jer sve ono što se tom zgodom prikazuje i ističe kod nekih nesigurnijih i manje čvrstih ličnosti može izazvati samo krivo vjerovanje i loše nesigurno osjećanje.

Primjerice, strah, naročito ako se ono počinje razvijati od djetinjstva kad je dijete za dobro, ali i ono loše najprihvatljivije i dalje se u njemu učvršćuje u kontinuiranom održavanju.

Valentinovo ne bih prihvatila jer imamo dosta naših lijepih i dobrih običaja i ne moramo prihvaćati baš sve što nam se nudi u korist materijalista, koji taj dan propagiraju samo radi svoje materijalne koristi.

Mislim da sam ukratko ovime potaknula i druge na mišljenje o prihvaćanju stranih običaja i da će se ubuduće opredijeliti za njihovo slavlje na temelju svoje procjene vlastitog mišljenja, a ne tuđeg nametnutoga.

Povezani članci

Who's Online

We have 177 guests and no members online