Kulturno-umjetničko društvo Dalmacija

KUD DalmacijaKulturno-umjetničko društvo "Dalmacija" u Dugom Ratu, osnovano je 8. ožujka 1967. godine, s ciljem okupljanja slobodnih amatera, a poradi njegovanja tradicionalnih običaja, izvornih i koreografiranih plesova i pjesama Hrvatskog puka, posebno Dalmatinskog otočnog, obalnog i zagorskog podneblja, stvarajući na taj način zavidnu riznicu naše bogate nacionalne folklorne kulture.

 

KUD DalmacijaTijekom minulih, nadasve uspješnih godina folklorne djelatnosti, na izučavanju i njegovanju naše bogate kulturne baštine, štujući i učeći mladež i odrasle s tradicijom i običajima od davnina kod naše djedovine, ostvarujući vrijednu umjetničku produkciju, cijenjenu kod uglednika folklornog stvaralaštva, potvrđenu brojnim visokim priznanjima u Domovini i inozemstvu, djelatnost KUD-a "Dalmacija" bila je obilježena i tradicionalnošću zborskog pjevanja, postojanjem dramske aktivnosti, mandolinističkog i tamburaškog orkestra i izvornog dalmatinskog klapskog pjevanja, rado viđenog na svim pozornicama u Domovini i inozemstvu.

KUD DalmacijaVisok nivo izvođenja, rado viđen na svim pozornicama u Domovini i inozemstvu ostvaren je pod umjetničkim vodstvom svjetski priznatog koreografa prof. Branka Šegovića. Po umjetničkim i društvenim postignućima Društvo spada u sam vrh amaterskog folklornog stvaralaštva u Repubclici Hrvatskoj.

Najznačajnija gostovanja i uspjesi Društva ostvareni su na pozornicama u Njemačkoj (Stuttgart, 1983.), Portugalu (Gulpilhares, 1988. i 1995.}, Engleskoj (Llangollen, 1991.) i u Domovini - prvo mjesto na smotri fotklora u Daruvaru (1969.), prvo mjesto na smotri folklora u Metkoviću (1987., 1988.).

U sjećanju su i gostovanja u Českoj i Slovačkoj (1978., 1971.), Grčkoj (1978.), Italiji (1989.), Francuskoj (1990-).

KUD DalmacijaKUD Dalmacija
KUD DalmacijaKUD Dalmacija
KUD DalmacijaKUD Dalmacija

Povezani članci

Who's Online

We have 143 guests and no members online