Ivan Kovačić za Hinu o svemu pomalo

Omiški gradonačelnik i predsjednik Kluba zastupnika Mosta Ivan Kovačić u razgovoru za Hinu dotakao raznih tema, počevši od proteklih mjesec dana od formiranja Vlade, očekivanja javnosti, "reformi" koje su "bačene" u drugi plan, odnosa sa premijerom Tihomirom Oreškovićem, koalicije, pardon, suradnje s Domoljubnom koalicijom, aferi "Lozančić", "copy-paste" aferi ministarskog kandidata Milijanu Brkiću, kadroviranju u ministarstvima, Josipi Rimac, Robertu Pauletiću kao i navodnoj fašizaciji društva te ideji o lustraciji za koju je rekao da on nije za lustraciju jer "jedini način da lustracija ima smisla je da se lustriraju HDZ i SDP". Kovačić se izjasnio i kako to državnoj razini kao član MOST-a sudjeluje u obnašanju vlasti s HDZ-om, dok na lokalnoj razini, kao gradonačelnik Omiša, s njima "ratuje". Pročitajte..

Kovačić: Nisam za lustraciju jer ona ima smisla samo ako se lustriraju HDZ i SDP

Izvor: Hina

Znam da javnost očekuje da se sve riješi u čas, no vlada traje četiri godine i nakon četiri godine će se vidjeti konačni rezultati. Neke reforme ćemo napraviti za godinu dana, a neke za četiri. Shvatili smo posao ozbiljno, no neke stvari se ne mogu napraviti preko noći. Radimo na reformama svakodnevno i sigurni smo da će ministri iz naše kvote određivati tempo rada vlade koji mora biti na visokoj razini.

Ja mislim da će biti napravljena reforma lokalne i regionalne samouprave, a ministrica Dubravka Jurlina Alibegović je već predstavila dio programa reforme javne uprave. Most se, osim toga, apsolutno zalaže i za reformu regionalne i lokalne samouprave. Ako reforma regionalne samouprave traži samo smanjenje broja županija, odnosno ukidanje nekih neće se stvarati regije, no to ćemo vidjeti nakon stručnih analiza Ministarstva uprave. Bilo bi dobro da se napravi bar decentralizacija ovlasti s države na županije, a sa županija na lokalnu samoupravu.

Dakle, da se napravi decentralizacija ovlasti u reformi javne uprave jer krajnji korisnici kao što su gradovi i općine nemaju baš nikakvih prava u odlučivanju o dosta stvari koje su bitne u njihovim sredinama. Ministrica će izići s prijedlogom reformi i ja se nadam da će u njima biti i smanjenje broja županija, no pustimo to njoj da kaže.

Kada je riječ o načinu suradnje s Domoljubhnom koalicijom do sada je išlo sve u redu. Mi nismo u klasičnoj koaliciji s njima i apsolutno ne moramo podržavati sve, nego samo ono što smatramo dobrim. Vjerujem da će naša suradnja biti još bolja kada se svi skupa uhodamo.

U Hrvatskoj nije na snazi navodna "fašizacija" društva. Mislim da je to opasna tvrdnja, a oni koji je rade, rade isključivo protiv države. Trebamo gospodarski oporavak zemlje. Nije korektno baviti se politikanstvom i skupljati političke poene plus toga da se radi i polarizacija društva. Čini mi se da u ovih 25 godina nikad nije bilo veće polarizacije. Rade je pojedini političari s ciljem osiguravanja položaja u stranci. Radi se o tome da se koncentrira biračko tijelo i članstvo. To je opasno jer oni sa strane, u nekoj drugoj državi, ne znaju o čemu se kod nas radi ali će pročitati velike naslove u svojim medijima. Oni koji to rade, naprave više štete od onih na koje se aludira..

PROČITAJTE VIŠE..

Povezani članci

Who's Online

We have 160 guests and no members online