Iz Regije..

Sto godina poštanskog ureda u Lokvi Rogoznici

ante knezović pošćer ispred pošte u lokvi rogozniciPočelo je kao šala, no nakon što se poput plamena proširila mnogima više nije bilo do smijeha. Sjetili su se, naime, da se u Hrvatskoj vicevi lakoćom u stvarnost pretvaraju. Stoga bi možda uistinu bilo bolje, kako je glasila šala, da ne pišemo o poštanskom uredu u Lokvi Rogoznici jer kad u HP-ovoj zagrebačkoj centrali ugledaju tekst, shvatit će da je to jedna od rijetkih malih pošti koju, u sklopu nedavne akcije općega katančenja, nisu zatvorili. No, preuzet ćemo rizik jer kako ne pisati o pošti koja upravo ovih dana slavi stotu obljetnicu otvaranja. A otvorena je, kako precizno donosi 'Narodni list' od 24. kolovoza 1912. godine, u čast proslave kraljeva rođendana ...

LOKVA ROGOZNICA

Sto godina poštanskog ureda u Lokvi Rogoznici

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor:
Slobodna Dalmacija

- U bdenje rodjendana Nj. Veličanstva po obroncima brda nad Rogoznicom gruvali su mužari, palile su se raznovrstne umjetničke vatre (...), a mjesto je osvanulo sve u pirnom ruhu - pišu 'Narodne novine' čiji izvjestitelj donosi i kako je čitavo mjesto, zbog silna, a vesela naroda, izgledalo kao zelena livada posuta šarenim cvijećem.

lokva rogoznicaPoštanski ured otvoren je nakon svete mise, a blagoslovio ga je don Jerko Franceschi, koji je, navodi 'Narodni list', tom prigodom izrekao nekoliko vatrenih riječi, da bi sve zaključio trokratnim 'Živio' upućenim Njegovom Veličanstvu.

Kralj, kao što je poznato, nije preživio, no rogoznička pošta jest. I, evo je, utiho slavi stoti rođendan, bez mužara i pirnoga ruha, ali s Antom Knezovićem kao dobrim duhom koji pazi da zaborav ne odnese i ono malo čega se valja sjećati.

- Po dozvolu za rad pošte u Zadar su, u tamošnju upravu za rad pošta, morali poć Ante Stanić i Vice Knežević, a prvi upravitelj našeg ureda bio je Lovre Marušić - kaže nam Knezović koji je 37 godina radio u poštanskom uredu u Lokvi, te se saživio s njim do te mjere da mu je nadimak Poštar praktično zamijenio prezime.

Pošta na popularnom Ivašnjaku danas opslužuje sva mjesta od Lokve do Omiša, pa kad bi je ugasilo bilo bi to kao da se i čitav kraj, skupa s turistima, zamračio.

To se, uvjeren je i Ante Poštar, neće dogoditi. Ne bi, naime, imalo smisla.

Ako je valjala sto godina - a valjala je! – valjat će još najmanje sto.

Povezani članci

Who's Online

We have 340 guests and one member online

  • admin