13. Jokina Brguja

Glumci Omiškog kazališta "Mali princ", pod režiserskom palicom Petra Buljevića i majstori kazališta iz zagrebačkog kazališta Planet Art u režiji Slavice Knežević, gostovat će 23. i 24. kolovoza u dvoru galerije Gandalj, u Lokvi Rogoznici na 13. Jokinoj Brguji. Tradicionalna je to glumačka manifestacija koja se ove godine održava 13. put u spomen na omiškog akademskog slikara Ivana Joku Kneževića, a koju godinama organizira poznati akademski glumac Otokar Levaj, inače zet spomenutog, mozaičara i slikara Ivana Joke Kneževića ( 1907.- 1988. ), u dvoru kuće u kojoj je slikar živio i stvarao.  Svoj je dom zvao Gandalj, što znači utočište za malu ribu, zaklon ili zavjetrina.
- Od uvijek je ovaj dvor utočište kulture kako one koja se odnosi na slikarstvo tako i one koja se odnosi na kazališnu umjetnost - kaže Otokar Levaj domaćin ovogodišnje Brguje pozivajući sve goste da u dvodnevnoj manifestaciji uživaju u kvalitetnim predstavama, piše Večernji list.
Kazalište „Mali Princ“ iz Omiša 23. kolovoza u 21 sat izvodi uspješnicu Dušana Kovačevića "Kumovi", u kojoj igraju Marijan Grbavac, Ivana Župa, Mate Tavrić, Gordana Kapić i Ana Vidošević, a 24. kolovoza u 21 sati Zagrepčani izvode višestruko nagrađivanu predstavu Rogera Rueffa „Velika Zvjerka“ u kojoj igraju Slavko Juraga, Marko Torjanac, i Luka Dragić. Ulaz na obje predstave za sve je posjetitelje besplatan.

JOKINA BRGUJA

Izvor: Večernji list


Crtica o slikaru Joki Kneževiću

Ivan Joko Knežević stvarao je tijekom 56 godina od 1931 – 1987. godine, a svoj talent iskazao je već tijekom studija kada je asistirajući svom profesoru radio na oslikavanju fresaka crkve Sv. Marka na Gornjem Gradu u Zagrebu. Autor je poznatog mozaika „Narod u svojoj težnji k stalnom napretku“ iz 1965. godine koji se nalazi u Kliničkom bolničkom centru Split na Firulama, solinskog mozaika „Prvi solinski obred na Dinari“, mozaika „Alkar“ u Sinju. Slikar je radio i u Americi na restauraciji freski Maksimilijana Vanke gdje je samostalno oslikao i crkvu hrvatskih iseljenika u Pittsburghu djelom koji nosi naziv „Dolazak Hrvata u Ameriku“. Jedna od najznačajnijih izložbi u bogatoj karijeri Ivana Joke Knežević je ona 1969. godine u New Yorku u Pietrantonio galeriji. Uz slikanje i kiparenje, Ivan Joko Knežević bavio se i pisanjem književnih, filozofskih djela i pjesama.

Povezani članci

Who's Online

We have 276 guests and one member online

  • admin